Gebz:V3.2 Ontwerpen: verschil tussen versies
Regel 332: | Regel 332: | ||
|style="background-color: white;vertical-align:top;"| | |style="background-color: white;vertical-align:top;"| | ||
|style="background-color: white;vertical-align:top;"|XIS Zorgverlener Bron | |style="background-color: white;vertical-align:top;"|XIS Zorgverlener Bron | ||
− | |style="background-color: white;vertical-align:top;"|Verloskundige | + | |style="background-color: white;vertical-align:top;"|Verloskundige |
− | |||
''<span style="color:#D2691E"> Tabel Beschikbaar stellen gegevens echoscopie</span>'' | ''<span style="color:#D2691E"> Tabel Beschikbaar stellen gegevens echoscopie</span>'' | ||
Versie van 5 mrt 2021 14:29
This article or section is in the middle of an expansion or major restructuring and is not yet ready for use. |
1 Inleiding
1.1 Algemeen
Deze pagina beschrijft het functioneel ontwerp voor de informatiestandaard Perinataal Woordenboek & Dataset (PWD) versie 3.2. Het PWD is bedoeld voor het uitwisselen van patiëntgegevens ter verbetering van de perinatale zorgverlening, screening, diagnostiek en voor het aanleveren van gegevens voor perinatale registraties en wetenschappelijk onderzoek. Het Geboortezorg zorgproces, dat deze informatiestandaard omvat, is beschreven in het hoofddocument gegevensuitwisseling in de perinatale keten. In de onderstaande afbeelding is de globale informatiestroom gevisualiseerd: [nog toevoegen]
In dit proces zijn de bedrijfsrollen van de volgende zorgverleners/ zorgaanbieders in het primaire proces uitgewerkt:
- Gynaecoloog;
- Verloskundige;
- Huisarts (HA);
- JGZ;
- Kraamverzorgende;
- Neonatoloog;
- Echoscopist.
Daarnaast kent de geboortezorg de volgende actoren als het gaat om het hergebruik van patiëntgegevens:
- Perined;
- RIVM.
Het functioneel ontwerp beschrijft voor alle uitwisselscenario's (in dit document use cases genoemd) uit de informatiestandaard de transacties, transactiegroepen, de systemen, de systeemrollen en de bedrijfsrollen van zorgverleners of patiënten en die van de actoren voor het hergebruik. Daarvoor worden de eisen gegeven voor het sturen of ontvangen van gegevens. In hoofdstuk 2 wordt verder ingegaan op wat een use case inhoudt. Per use case zijn de nadere details beschreven. Voor meer informatie over informatiestandaarden en hoe deze worden ontwikkeld, zie de Nictiz webpagina voor informatiestandaarden. Voor de verklaring van de begrippen die voorkomen in het functioneel ontwerp wordt verwezen naar het begrippenoverzicht op de Nictiz website.
1.2 Doelgroep
De doelgroepen van dit functionele ontwerp zijn:
- Zorgverleners en medewerkers (gebruikers) in de geboortezorg die het PWD gebruiken.
- Zorgaanbieders in de perinatale zorgketen.
- XIS-leveranciers van zowel zorgverleners/ zorgaanbieders en patiënt/ PGO.
- Organisaties die patiëntgegevens hergebruiken en de leveranciers van hun systemen.
- Koepelorganisaties van zorginstellingen, beroepsverenigingen van zorgverleners en belangenverenigingen van cliënten.
- Implementers, projectleiders, architecten etc.
1.3 Kaders & uitgangspunten
1.3.1 Richtlijn en proces
De gegevensrichtlijnen Geboortezorg (PWD) geven de berichten- en gegevenssets die nodig zijn om de informatievoorziening binnen de Geboortezorg adequaat te ondersteunen. Het vormt de basis voor de informatiestandaard Geboortezorg (GZ). In de bijlage(n) van deze richtlijn(en) zijn voorbeeldscenario’s gegeven die de veel voorkomende zorg voor de zwangere en haar kind in de zorg beschrijven, en die betrokken zijn bij de kwaliteitsverbetering van verloskundige zorg. Vanuit deze scenario’s zijn de berichten vastgesteld om de informatievoorziening adequaat te ondersteunen.
Voor elk scenario is een gegevensset gedefinieerd. Overeenkomstig de lagen van interoperabiliteit zijn aanvullende afspraken nodig voor de implementatie van informatie overdracht in de praktijk. Hierbij gelden altijd de wettelijke kaders als uitgangspunt. Interoperabiliteit en wet- en regelgeving is uitgewerkt in het Handboek Interoperabiliteit ontwikkeld in het VIPP programma Babayconnect, inclusief de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).
1.3.2 Reikwijdte Informatiestandaard
De reikwijdte van de informatiestandaard beslaat de functionele beschrijvingen en de dataset voor alle gegevensuitwisselingen binnen één of meerdere zorgprocessen in de geboortezorg en het hergebruik van patiëntgegevens.
1.3.3 Infrastructuur
De berichten, die beschreven zijn in deze informatiestandaard, kunnen over elke willekeurige infrastructuur worden getransporteerd. De specificatie van deze infrastructuur valt buiten de scope van deze informatiestandaard.
NB: FHIR specificiaties voor deze informatiestandaard worden uitgewerkt in de FHIR Implementation Guide Geboortezorg.
Voor het hergebruik van gegevens in de zorg worden door de zorgverleners gegevens verstuurd naar Perined, het RIVM via Peridos en IGJ.
Aan het einde van de zorg worden de beschikbare patiëntgegevens door de zorgverleners doorgegeven aan Perined ten behoeve van de Perinatale registratie. Concreet gaat het om verloskundig actieve huisartsen, verloskundigen, gynaecologen en kinderartsen. Het streven is dat eveneens kraamzorggegevens op een gegeven moment opgenomen worden in Perined. Bij Perined worden ook gegevens verwerkt ten behoeve van een Perinatale Audit. Deze gegevens vallen buiten de Perinatale registratie. De zendende partijen kunnen zijn de verloskundig actieve huisarts, verloskundige, gynaecoloog en/of kinderarts/neonatoloog.
IGJ: Perined berekent de scores voor het merendeel van de indicatoren en publiceert deze in mijnPerined, een voor praktijken toegankelijke tool. Zorgverleners kunnen deze scores overnemen en invullen en autoriseren in het OmniQ-portal van DHD. DHD zorgt vervolgens voor doorgeleiding naar het Zorginstituut en IGJ.
Daarnaast worden er gegevens met betrekking tot de prenatale screening naar het RIVM gestuurd namelijk;
- Prenatale Screening Infectieziekten en Erytrocytenimmunisatie (PSIE): de PSIE (Bloedonderzoek zwangeren) heeft als doel hepatitis B- en HIV humaan immunodeficiëntievirus -dragerschap, congenitale syfilis en hemolytische ziekte van de foetus en/of pasgeborene te voorkomen.
- Eerste trimester SEO: is een medisch onderzoek rond de 13e week van de zwangerschap. Bij dit onderzoek kijkt de echoscopist of er aanwijzingen zijn voor lichamelijke afwijkingen bij het ongeboren kind. Het doel van het eerste trimester SEO is om in een vroeg stadium te onderzoeken of het ongeboren kind lichamelijke afwijkingen heeft. Ernstige afwijkingen - zoals een open schedel of groot defect in de buikwand - kunnen mogelijk vroeg in de zwangerschap worden ontdekt.
- Tweede trimester SEO: met het tweede trimester SEO structureel echoscopisch onderzoek wordt gekeken naar structurele (lichamelijke) afwijkingen van het ongeboren kind.
- Neonatale hielprikscreening (NHS): het vroegtijdig opsporen van een aantal zeldzame, ernstige aandoeningen.
Ook resultaten van een Niet Invasieve Prenatale Test, NIPT, gaan naar het RIVM. Hierbij wordt onderzocht of er aanwijzingen zijn dat het kind down-, Edwards- of Patausyndroom heeft. Ook andere chromosoomafwijkingen kunnen worden opgespoord met de NIPT.
1.3.4 Kwalificatie
Op basis van dit functioneel ontwerp en de daarbij behorende dataset wordt een kwalificatiescript opgesteld. Het opstellen van kwalificatiescripts valt buiten de scope van dit functioneel ontwerp. Voor meer informatie zie de websitepagina over Nictiz kwalificaties
2 Use case(s)
Een use case is een specifieke beschrijving van een praktijksituatie in de geboortezorg waarbij voor een concrete situatie het uitwisselen van informatie wordt beschreven aan de hand van actoren (mensen, systemen) en transacties (welke informatie wordt wanneer uitgewisseld). Een use case is een verbijzondering van een specifiek onderdeel van het zorgproces in de geboortezorg. De PWD informatiestandaard bestaat uit meerdere use cases. Iedere use case koppelt met een scenario in ART-DECOR. Wanneer verschillende use cases gebruik maken van hetzelfde scenario kan een andere indeling gewenst zijn, bijvoorbeeld op basis van proces. In dit functioneel ontwerp wordt elke use case geanalyseerd en uitgewerkt.
2.1 Algemeen
In de geboortezorg is sprake van meerdere use cases. Deze use cases zijn afgestemd met de gebruikers zowel cliënten als zorgverleners. Een samenvatting van de use cases wordt getoond in onderstaand figuur. <figuur nog invoegen>
2.2 Use case: Kernset aanlevering
2.2.1 Doel en Relevantie
Het doel van deze transactie is de aanlevering aan Perined van alle zwangerschappen, bevallingen en geboorten uit zowel de eerste als de tweede lijns verloskunde gegevens, waaronder een subset van screeningsgegevens. De screeningsgegevens worden verstuurd naar Peridos. Principe is dat elke zorgverlener in de geboortezorg de gegevens aanlevert conform de Kernset Geboortezorg. Deze use-case bestaat uit meerdere delen:
- De zorgverlener neemt een vrouw in zorg en start de registratie in het bronsysteem en houdt gedurende de zwangerschap, bevalling/geboorte en postnatale zorg het dossier bij.
- Uiterlijk 8 weken na de bevallingsdatum, c.q. á terme datum wordt het aanleverbericht Kernset Geboortezorg uit het bronsysteem naar Perined gestuurd.
- Op hetzelfde moment wordt het aanleverbericht Kernset Geboortezorg Subset Screening naar Peridos gestuurd.
2.2.2 Proces en Context
2.2.2.1 Preproces
- De zorgverlener rond de individuele zorgverlening van moeder en kind af.
2.2.2.2 Proces
Basic flow sturen:
- De zorgverlener legt de laatste gegevens van moeder en kind vast in het EPD van de cliënte. De zorgverlener rondt hiermee de perinatale zorg af waarmee de zorg formeel wordt afgesloten.
- Na afsluiten van de zorg wordt het 'Aanleverbericht Kernset Geboortezorg' als elektronisch bericht verstuurd. Dit gebeurt 8 weken na de bevallingsdatum c.q. á terme datum (waaronder partus, miskraam etc.). Het aanleverbericht bevat indentificatiegegevens van de cliënte, zwangerschap, bevalling en de baby;
- Als het aanleverbericht correct is ontvangen bij Perined en Peridos wordt er, na controle op inhoud en consistentie, door Perined een ontvangstbevestiging terug gestuurd naar het EPD systeem van de zorgverlener.
Alternatieve flow:
- Foutmelding: Indien het ontvangen bericht door Perined of Peridos niet goedgekeurd wordt, krijgt de zorgverlener een foutmelding via het EPD systeem en kan het bericht na correctie opnieuw worden ingestuurd.
- Zodra het bericht door Perined en Peridos verwerkt kan worden wordt de ontvangstbevestiging alsnog gestuurd.
- Corrigeren/Aanvullen: Indien gegevens niet volledig of deels onjuist zijn, kunnen –voorzien van identificatie van de vrouw – de berichten opnieuw, met correctie en/of aanvullingen, worden verzonden naar Perined en Peridos.
2.2.2.3 Postproces
Perined analyseert de gegevens en presenteert deze in mijnPerined, een tool voor de praktijken waarin de spiegelinformatie wordt gepresenteerd. Op basis van deze presentatie kan de zorgverlener via Perined nog eventuele fouten herstellen.
2.2.3 Bedrijfsrollen en UML activity diagram
Deze use case onderscheidt twee bedrijfsrollen, namelijk de Zorgverlener Bron en de Registratie Ontvanger zoals te zien in onderstaande tabel. Op dit moment wordt de kernset geboortezorg met een kernset aanleverbericht naar Perined verstuurt. Principe is dat elke zorgverlener in de geboortezorg de gegevens aanlevert conform de Kernset Geboortezorg.
Bedrijfsrol | Activiteit |
---|---|
Zorgverlener Bron | Stelt de gegevens van de kernset geboortezorg beschikbaar |
Registratie Ontvanger | Ontvangt de gegevens van de kernset geboortezorg ten behoeve van de Perinatale registratie |
Bedrijfsrollen gegevens over de geboortezorg kernset
2.2.4 Informatieoverdracht
2.2.4.1 Systemen & Systeemrollen
Zowel de zorgverlener Bron als de registratie Ontvanger maken ieder gebruik van een informatiesysteem:
- XIS (Zorgverlener Bron)
- Registratie systeem (Registratie Ontvanger)
2.2.4.2 Transacties & Transactiegroepen
Het uitwisselen van gegevens tussen de verschillende systeemrollen gebeurt op basis van transacties. Een transactiegroep is een verzameling van bij elkaar horende transacties (bijvoorbeeld een vraag- en antwoordbericht). Onderstaande tabel biedt een overzicht voor deze use case.
Deze transactie beschrijft de communicatie tussen de zorgverlener en de perinatale registratie Nederland. De zorgverlener legt gedurende de zorgverlening gegevens vast waaronder gegevens voor de kernset geboortezorg. Hierbij geldt het uitgangspunt registratie aan de bron waarna gegevens voor hergebruik beschikbaar zijn voor oa spiegelinformatie, kwaliteitsregistratie, screening, epidemiologie en wetenschappelijk onderzoek.
Use Case(s) (Scenario's) | Transactiegroep | Transacties | Systeemrol(len) | Systemen | Bedrijfsrollen |
---|---|---|---|---|---|
Aanlevering Kernset Geboortezorg → Perined | Kernset Geboortezorg (PUSH) | Sturen Kernset Geboortezorg | Zender | XIS Zorgverlener Bron | GeboortezorgKernsetSturend |
Technische ontvangstbevestiging | Ontvanger | XIS Zorgverlener Bron | GeboortezorgKernsetOntvangend | ||
Aanlevering Kernset Geboortezorg subset screening → RIVM (Peridos) | Subset Screening (PUSH) | Sturen Subset Screening | Zender | XIS Zorgverlener Bron | GeboortezorgKernsetSubsetScreeningSturend |
Technische ontvangstbevestiging | Ontvanger | XIS Zorgverlener Bron | GeboortezorgKernsetSubsetScreeningOntvangend |
Tabel Beschikbaar stellen Kernset Geboortezorg
2.3 Use case: Zorgverlener stelt informatie van cliënt beschikbaar.
of naam hernoemen: Use case: Gegevens verloskundig dossier tussen 1e lijn, 2e lijn en 3e lijn. BabyConnect Use case: Publiceren gegevens verloskundig consult. Transacties mogelijk nog aanpassen door tweede en derdelijns transactie als hetzelfde te zien (zijn namelijk beide tussen verloskundigenpraktijk - ziekenhuis
2.3.1 Doel en Relevantie
Iedere zwangere heeft haar eigen dossier, hierin worden alle gegevens geregistreerd die te maken hebben met de zwangerschap, bevalling en de kraamweek. In deze use-case wordt uitgelijnd hoe de registratie, het beschikbaar stellen en raadplegen technisch uitgewisseld kan worden tussen zorgverleners die betrokken zijn bij de zwangerschap. Op deze wijze kan de zorgverlener de informatie beschikbaar stellen of raadplegen voor of na een controle. Daarin zijn diverse soorten communicatiemomenten vast te stellen, binnen de eerste lijn, tussen eerste en tweede lijn, tussen tweede en derde lijn en ook in een aantal gevallen weer de route terug.
Indien de zwangere een risico loopt op complicatie, maakt de verloskundige in overleg met de zwangere een afspraak bij de gynaecoloog in het ziekenhuis. De gynaecoloog registreert de zwangere in zijn/haar eigen systeem en kan de relevante gegevens van het verloskundige dossier raadplegen en inzien. Nadat de gynaecoloog in het ziekenhuis onderzoek heeft gedaan (bijvoorbeeld een bloedonderzoek), stuurt hij/zij deze gegevens weer terug naar de verloskundige, zodat de gegevens in het verloskundig dossier opgenomen kunnen worden..
De verloskunde kent ook nog een derde lijn. Dit is de zeer specialistische zorg die geboden wordt in academische ziekenhuizen, zoals specialistische echo’s en de opvang van zeer vroeg geborenen of zwangeren met een hoog risico indicatie.
2.3.2 Proces en Context (pre- en postproces)
2.3.3 Bedrijfsrollen en UML activity diagram
Deze use case onderscheidt twee bedrijfsrollen, namelijk de Zorgverlener Bron en de Registratie Ontvanger zoals te zien in onderstaande tabel. Op dit moment wordt de kernset geboortezorg met een kernset aanleverbericht naar Perined verstuurt. Principe is dat elke zorgverlener in de geboortezorg de gegevens aanlevert conform de Kernset Geboortezorg.
Bedrijfsrol | Activiteit |
---|---|
Verloskundige | Stelt de gegevens van het verloskundig dossier beschikbaar |
Gynaecoloog of verloskundige in het ziekenhuis | Ontvangt de gegevens van het verloskundig dossier |
Gynaecoloog of verloskundige in het ziekenhuis | Stelt gegevens Gynaecologisch onderzoek uit tweede of derde lijn beschikbaar |
Verloskundige | Ontvangt de gegevens van het Gynaecologisch onderzoek |
Bedrijfsrollen gegevens verloskundig dossier
2.3.4 Informatieoverdracht
2.3.4.1 Systemen & Systeemrollen
Zowel de zorgverlener Bron als de zorgzorgverlener Ontvanger maken ieder gebruik van een informatiesysteem:
- XIS (Zorgverlener Bron)
- XIS (Zorgverlener Ontvanger)
2.3.4.2 Transacties & Transactiegroepen
Het uitwisselen van gegevens tussen de verschillende systeemrollen gebeurt op basis van transacties. Een transactiegroep is een verzameling van bij elkaar horende transacties (bijvoorbeeld een vraag- en antwoordbericht). Onderstaande tabel biedt een overzicht voor deze use case.
Deze transactie beschrijft de communicatiestroom tussen de verloskundige en ketenpartners. Dit zijn in ieder geval Perined en het ziekenhuis vanwege de poliklinische bevalling. De zwangerschap verloopt voorspoedig en de zwangere komt regelmatig op bezoek bij de verloskundige voor de prenatale controle. De verloskundige registreert elke prenatale controle in haar verloskundig informatiesysteem. De verloskundige registreert het verslag van de bevalling in haar eigen systeem? En na 6 weken bezoekt de moeder de verloskundige praktijk voor een nacontrole?
Use Case(s) (Scenario's) | Transactiegroep | Transacties | Systeemrol(len) | Systemen | Bedrijfsrollen |
---|---|---|---|---|---|
Verloskundig dossier | Registreren verloskundige dossier | Registreren gegevens verloskundig dossier | XIS Zorgverlener Bron | Verloskundige | |
Verloskundig dossier voor Gynaecoloog (1e lijn → 2e lijn) | Verloskundig dossier (PUSH) | Sturen Verloskundig dossier Gynaecoloog | XIS Zorgverlener Bron | Verloskundige | |
Verloskundig dossier (2e lijn → 1e lijn) | Ontvangen Verloskundig dossier (PULL) | Ontvangstbevestiging Verloskundig dossier | XIS Zorgverlener Bron | Gynaecoloog | |
Gegevens gynaecologisch consult voor Verloskundige dossier (2e lijn → 1e lijn) | Gynaecologisch consult voor verloskundig dossier(PUSH) | Sturen gegevens Gynaecoloog consult aan verloskundig dossier | XIS Zorgverlener Bron | Gynaecoloog | |
Gegevens gynaecologisch consult voor Verloskundige dossier (1e lijn → 2e lijn) | Gynaecologisch consult voor verloskundig dossier (PULL) | Ontvangstbevestiging gegevens Gynaecologisch consult | XIS Zorgverlener Bron | Verloskudnige | |
Verloskundig dossier voor specialistische zorg (1e lijn → 3e lijn) | Verloskundig dossier (PUSH) | Sturen verloskundig dossier Gynaecoloog | XIS Zorgverlener Bron | Verloskundige | |
Specalistische zorg gegevens voor Verloskundig dossier (3e lijn → 1e lijn) | Verloskundig dossier (PULL) | Ontvangstbevestiging Verloskundig dossier | XIS Zorgverlener Bron | Gynaecoloog | |
Sturen gegevens specialistische zorg (3e lijn → 1e lijn) | Verloskundig dossier (PUSH) | Sturen gegevens specialistische zorg voor Verloskundig dossier | XIS Zorgverlener Bron | Gynaecoloog | |
Sturen gegevens specialistische zorg (1e lijn → 3e lijn) | Ontvangen gegevens specialistische zorg voor verloskundig dossier (PULL) | Ontvangstbevestiging gegevens specialistische zorg | XIS Zorgverlener Bron | Verloskundige |
Tabel gegevens verloskundig dossier
2.4 Use case: Uitslagen diagnostisch onderzoek in PDF
samenvatting geeft meerdere transacties weer? Worden echo-verslagen incidenteel geraadpleegd?
2.4.1 Doel en Relevantie
Deze use-case zorgt ervoor dat er PDF's (zoals de zwangerschapsecho) uitgewisseld kunnen worden tussen het echo lab en de verloskundige. Er zijn landelijk afspraken gemaakt over de soort, hoeveelheid en momenten in de zwangerschap voor echoscopische onderzoeken.
2.4.2 Proces en Context (pre- en postproces)
2.4.3 Bedrijfsrollen en UML activity diagram
Deze use case onderscheidt twee bedrijfsrollen, namelijk de Zorgverlener Bron en de Zorgverlener Ontvanger zoals te zien in onderstaande tabel.
Bedrijfsrol | Activiteit |
---|---|
Echo lab | Stelt de gegevens van de echouitslagen beschikbaar |
Verloskundige | Ontvangen van echouitslagen |
Bedrijfsrollen gegevens over de echouitslag
2.4.4 Informatieoverdracht
2.4.4.1 Systemen & Systeemrollen
Zowel de zorgverlener Bron als de zorgzorgverlener Ontvanger maken ieder gebruik van een informatiesysteem:
- XIS (Zorgverlener Bron)
- XIS (Zorgverlener Ontvanger)
2.4.4.2 Transacties & Transactiegroepen
Het uitwisselen van gegevens tussen de verschillende systeemrollen gebeurt op basis van transacties. Een transactiegroep is een verzameling van bij elkaar horende transacties (bijvoorbeeld een vraag- en antwoordbericht). Onderstaande tabel biedt een overzicht voor deze use case.
Deze transactie beschrijft het sturen van de zwangerschapsecho van het echo lab naar de verloskundige.
Use Case(s) (Scenario's) | Transactiegroep | Transacties | Systeemrol(len) | Systemen | Bedrijfsrollen | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Zwangerschapsecho | Zwangerschapsecho (PUSH) | Beschikbaar stellen gegevens echoscopie | XIS Zorgverlener Bron | Echo lab | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Technische ontvangstbevestiging echo | XIS Zorgverlener Bron | Verloskundige
Tabel Beschikbaar stellen gegevens echoscopie 2.5 Use Case: Kraamverzorgende stelt gegevens beschikbaar (intake, kraamweek)Beschikbaar stellen gegevens kraamzorg. In AD overdracht? Of worden kraamzorg gegevens ook incidenteel geraadpleegd, dan klopt de weergave zoals geschetst in 2.3. wel? 2.5.1 Doel en RelevantieIn dit scenario worden de kraamzorggegevens (intake, kraamzorg) beschikbaar gesteld voor de eerstelijns zorg (verloskundige) of naar de tweedelijns zorg (gynaecoloog). 2.5.2 Proces en Context (pre- en postproces)2.5.3 Bedrijfsrollen en UML activity diagramDeze use case onderscheidt twee bedrijfsrollen, namelijk de Kraamverzorgende en de Gynaecoloog zoals te zien in onderstaande tabel. Op dit moment worden de gegevens van de kraamzorg gedeeld tussen de eerstelijns zorg en de tweedelijns zorg.
Bedrijfsrollen gegevens over de geboortezorg kernset 2.5.4 Informatieoverdracht2.5.4.1 Systemen & SysteemrollenZowel de zorgverlener Bron als de zorgzorgverlener Ontvanger maken ieder gebruik van een informatiesysteem:
2.5.4.2 Transacties & TransactiegroepenHet uitwisselen van gegevens tussen de verschillende systeemrollen gebeurt op basis van transacties. Een transactiegroep is een verzameling van bij elkaar horende transacties (bijvoorbeeld een vraag- en antwoordbericht). Onderstaande tabel biedt een overzicht voor deze use case. Deze transactie beschrijft nog invullen
Tabel Beschikbaar stellen gegevens kraamzorg 2.6 Use case: Overdracht vrouw acute faseNoot: Gegevensrichtlijn definieert 3 use-cases nl:
Bij acute situaties moet worden gedacht aan (potentieel) levensbedreigende situaties voor moeder en/of kind. Acuut is datgene wat de verloskundige of huisarts als zodanig kenmerkt op basis van een klinisch oordeel. De verwijzing of overdracht vindt plaats tussen verloskundigen (eerste/tweede lijn), gynaecologen (tweede/derde lijn) en kinderartsen (derde lijn). Voor een verwijzing die durante partu plaatsvindt wordt in principe altijd het Acute Overdracht bericht gebruikt. Gegevensset Voor de acute overdracht is een dataset vastgesteld die beschreven is in de Handreiking Perinataal Webdossier: Acute overdracht (KNOV, NVOG, 2011). Het uitgangspunt bij de acute overdracht is dat de gegevens die worden overgedragen in de bronsysteem van de zender zijn vastgelegd. De gegevens betreffende voorgaande zwangerschap(pen) en huidige zwangerschap zijn uitgewerkt als een transactie op ART-DECOR. Er is een scenario aangemaakt genaamd BCpilot met de volgende transacties: In de dataset is aangegeven welk gegeven voor welke situatie van belang is. De verschillende situaties zijn:
2.6.1 Doel en RelevantieHet doel van dit bericht is dat de verloskundige in de eerste lijn vanwege een acute situatie gegevens van een vrouw (antepartum, durante partu, postpartum) elektronisch overdraagt aan een gynaecoloog in de tweede lijn.
2.6.2 Proces en Context2.6.2.1 Preproces
2.6.2.2 ProcesBasic flow sturen:
2.6.2.3 Postproces
2.6.2.4 Bedrijfsrollen en UML activity diagramals we de samenvatting gaan volgen moet onderstaande nog aangepast worden. Transacties /bedrijfsrollen gaan dan van Verloskundige --> Gynaecoloog Deze use case onderscheidt twee bedrijfsrollen, namelijk de Zorgverlener Bron en de Zorgverlener Ontvanger zoals te zien in onderstaande tabel.
Bedrijfsrollen Voorgaande zwangerschap(pen) & Huidige zwangerschap prio1 Onderstaande afbeelding toont de verschillende activiteiten uit de procesbeschrijving die door de bedrijfsrollen worden uitgevoerd. Activiteitendiagram Raadplegen gegevens voorgaande zwangerschap(pen) en huidige zwangerschap 2.6.2.5 Transacties & TransactiegroepenHet uitwisselen van gegevens tussen de verschillende systeemrollen gebeurt op basis van transacties. Een transactiegroep is een verzameling van bij elkaar horende transacties (bijvoorbeeld een vraag- en antwoordbericht). Onderstaande tabel biedt een overzicht voor deze use case.
Tabel Raadplegen PRIO1 informatie in acute situatie 2.6.3 Use case diagramOnderstaande afbeelding toont bedrijfsrollen, activiteiten, systeemrollen, transacties en transactiegroep in samenhang. Use case diagram inzien gegevens voorgaande zwangerschap(pen) en huidige zwangerschap 2.7 Use case: Gegevens prenatale screening2.7.1 Doel en RelevantieZie: https://decor.nictiz.nl/art-decor/decor-scenarios--peri20-?id=2.16.840.1.113883.2.4.3.11.60.90.77.4.2499&effectiveDate=2020-01-08T13:47:27 PSIE en Prenatale screening op down-, edwards - en patausyndroom en SEO zie RIVM. Zie AD informatie: De verloskundig zorgverlener vraagt aan elke zwangere of ze informatie wil over de prenatale screening en/of prenatale diagnostiek screening op down-, edwards- en patausyndroom en/of het SEO structureel echoscopisch onderzoek. Indien de zwangere dat wil, dan volgt een counselingsgesprek. Zie voor meer informatie het RIVM. Het doel van dit gesprek is een zwangere een geïnformeerde keuze te kunnen laten maken. 2.7.2 Proces en Context (pre- en postproces)2.7.3 Bedrijfsrollen en UML activity diagram2.7.4 Informatieoverdracht2.7.4.1 Systemen & SysteemrollenZowel de zorgverlener Bron als de zorgzorgverlener Ontvanger maken ieder gebruik van een informatiesysteem:
2.7.4.2 Transacties & TransactiegroepenHet uitwisselen van gegevens tussen de verschillende systeemrollen gebeurt op basis van transacties. Een transactiegroep is een verzameling van bij elkaar horende transacties (bijvoorbeeld een vraag- en antwoordbericht). Onderstaande tabel biedt een overzicht voor deze use case. Deze transactie beschrijft nog invullen
Gegevens prenatale screening 2.8 Use case: Beschikbaar stellen / Raadplegen bloeduitslagen (ik zie deze niet terug in de samenvatting?, in AD groep: Urine,bloed en aanvullende onderzoekenen)2.8.1 Doel en RelevantieTijdens het eerste bezoek aan de verloskundige, rond de 12de week, vertelt de verloskundige over het bloedonderzoek dat de zwangere kan laten doen. Zie het RIVM. Tijdens de zwangerschap, bevalling en kraam-/neonatale periode kan door de hoofd- en/of medebehandelaar laboratoriumonderzoek worden aangevraagd ten behoeve van medische diagnostiek. De uitslagen worden vervolgens verstuurd naar de aanvrager. Trigger: De trigger voor het versturen van een labuitslag is de labaanvraag met een afnameverzoek en een bepalingsverzoek. De zendende communicatiepartners zijn de laboratoria die een labaanvraag met afnameverzoek en bepalingsverzoek hebben ontvangen, waaronder het Klinisch Chemisch Laboratorium of een huisartsen laboratorium. De ontvangende communicatiepartners zijn diegenen die verantwoordelijk zijn voor de zwangerschapsbegeleiding of medebehandelaars betrokken bij deze begeleiding. Het betreft de verloskundigen, huisartsen of gynaecologen. Generieke documenten voor labaanvraag en labuitslag zijn gedefinieerd in het e-Lab programma (Nictiz, 2011). 2.8.2 Proces en Context (pre- en postproces)2.8.3 Bedrijfsrollen en UML activity diagram2.8.4 Informatieoverdracht2.8.4.1 Systemen & SysteemrollenZowel de zorgverlener Bron als de zorgzorgverlener Ontvanger maken ieder gebruik van een informatiesysteem:
2.8.4.2 Transacties & TransactiegroepenHet uitwisselen van gegevens tussen de verschillende systeemrollen gebeurt op basis van transacties. Een transactiegroep is een verzameling van bij elkaar horende transacties (bijvoorbeeld een vraag- en antwoordbericht). Onderstaande tabel biedt een overzicht voor deze use case. Deze transactie beschrijft nog invullen
Tabel Raadplegen bloeduitslagen 2.9 Use case: Bevallingsgegevens2.9.1 Doel en RelevantieIn AD gaat het over registratie, zowel van de verloskundige als gynaecoloog. Deze use-case maakt het mogelijk dat kraamverzorgende en de gynaecoloog gegevens over de bevalling kunnen inzien. 2.9.2 Proces en Context (pre- en postproces)2.9.3 Bedrijfsrollen en UML activity diagrameze use case onderscheidt twee bedrijfsrollen, namelijk de Zorgverlener Bron en de Zorgverlener Ontvanger zoals te zien in onderstaande tabel.
Bedrijfsrollen gegevens over de bevalling Onderstaande afbeelding toont de verschillende activiteiten uit de procesbeschrijving die door de bedrijfsrollen worden uitgevoerd. Activiteitendiagram Raadplegen gegevens over de bevalling 2.9.4 Informatieoverdracht2.9.4.1 Systemen & SysteemrollenZowel de Zorgverlener Bron als de Zorgverlener Ontvanger maken ieder gebruik van een informatiesysteem:
Deze systemen kennen ieder verschillende systeemrollen, die het uitwisselen van gegevens tussen deze systemen mogelijk maken. Zie hiervoor use case 1. Het XIS van de Zorgverlener Ontvanger vervult de volgende systeemrol:
Het XIS van de Zorgverlener Bron vervult in deze use case de volgende systeemrol:
2.9.4.2 Transacties & TransactiegroepenHet uitwisselen van gegevens tussen de verschillende systeemrollen gebeurt op basis van transacties. Een transactiegroep is een verzameling van bij elkaar horende transacties (bijvoorbeeld een vraag- en antwoordbericht). Onderstaande tabel biedt een overzicht voor deze use case. Deze transactie beschrijft nog invullen
Tabel Raadplegen gegevens bevalling 2.9.5 Use case diagramOnderstaande afbeelding toont bedrijfsrollen, activiteiten, systeemrollen, transacties en transactiegroep in samenhang. Use case diagram raadplegen gegevens bevalling 2.9.6 Samenhang bedrijfsrollen, activiteiten, transacties, systeemrollen en transactiegroepenhier zijn nog aan toegevoegd use cases: 'Kernset aanlevering' en 'bevallingsgegevens'
Tabel overzicht 3 Aanvullende informatieIn dit deel van het FO wordt een opsomming gegeven van de zorginformatiemodellen, zibs, die in de dataset worden gebruikt. Een belangrijke afspraak is dat zibs uit publicatie 2017 worden gebruikt, omdat bij start van ontwikkeling van de dataset dit de vingerende dataset was en er hiervoor FHIR profielen zijn ontwikkeld. Echter, in publicatie 2020 zijn zibs of waardelijsten beschikbaar die mede gebaseerd zijn op commentaar uit de Expertgroep Eenheid van Taal geboortezorg. Een aantal van deze zibs worden gebruikt in dataset 3.2. Bij een zib zal een beschrijving worden gegeven hoe de zib moet worden gebruikt in de systemen en uit welke publicatie de zib en/of waardelijsten komen. 3.1 Aanwijzingen / eisen voor functionaliteit van systemen per zibPWD versie 3.2. bestaat uit zorginformatiebouwsteenen (zibs) of geboortezorgspecifieke bouwstenen (CIMs). Hieronder een overzicht van zibs en kandidaat zib(s) die in de dataset versie 3.2 worden gebruikt. Per zib wordt een beschrijving gegeven hoe deze in de geboortezorg gebruikt wordt en welke functionele eisen aan de systemen worden gesteld. De indeling van de zibs publicaties wordt voor het overzicht gebruikt.
3.1.1 Aanwijzingen / eisen voor functionaliteit, algemeenHieronder een aantal algemene eisen voor de systemen in de geboortezorg op basis van ervaringen en vragen van zorgverleners.
3.2 Verantwoordelijkheden voor informatie3.3 Afschermen van gegevens4 Referenties
Referenties 5 Release notes
Paginahistorie |