vpk:V1.0 Ontwerp Slaap-waakritme: verschil tussen versies

Uit informatiestandaarden
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 18: Regel 18:
 
=Kaders en uitgangspunten=
 
=Kaders en uitgangspunten=
 
==Richtlijn==
 
==Richtlijn==
In een [https://www.nictiz.nl/standaardisatie/overzichten/begrippen/ kwaliteitsstandaard/richtlijn] wordt het klinisch handelen op basis van evidence/practice beschreven. De aanbevelingen over de inhoud van zorg zijn vertaald naar de kernset inclusief beslisboom (stroomschema). Voor de beschrijving van de totstandkoming van de kernset inclusief beslisboom wordt verwezen naar de Aanpak ontwikkeling kernset.  
+
In een [https://www.nictiz.nl/standaardisatie/overzichten/begrippen/ kwaliteitsstandaard/richtlijn] wordt het klinisch handelen op basis van evidence/practice beschreven. De aanbevelingen over de inhoud van zorg zijn vertaald naar de kernset inclusief beslisboom (stroomschema). Voor de beschrijving van de totstandkoming van de kernset inclusief beslisboom wordt verwezen naar de [https://informatiestandaarden.nictiz.nl/wiki/vpk:V1.0_Aanpak_ontwikkeling_thema_infostandaarden Aanpak ontwikkeling kernset].  
 +
 
 
De kernset inclusief beslisboom is gebaseerd op de kwaliteitsstandaard [https://www.venvn.nl/richtlijnen/alle-richtlijnen/richtlijn-zorg-voor-gezonde-slaap-en-zorg-bij-slaapproblemen/ Zorg voor gezonde slaap en zorg voor slaapproblemen (2021 V&VN)].
 
De kernset inclusief beslisboom is gebaseerd op de kwaliteitsstandaard [https://www.venvn.nl/richtlijnen/alle-richtlijnen/richtlijn-zorg-voor-gezonde-slaap-en-zorg-bij-slaapproblemen/ Zorg voor gezonde slaap en zorg voor slaapproblemen (2021 V&VN)].
  

Versie van 18 jan 2022 14:40


Inleiding

Algemeen

Deze pagina beschrijft het functioneel ontwerp van de kernset inclusief beslisboom (stroomschema) rondom ‘Zorg voor gezonde slaap en slaapproblemen’. Deze vormen een subset van de informatiestandaard eOverdracht ten behoeve van de ondersteuning van het zorgplan. Dit functioneel ontwerp bevat een kernset van patiënt/cliëntgegevens gericht op de verslaglegging van de dagelijkse zorg (het primaire zorgproces) rondom slaap en is van belang om de kwaliteit en continuïteit van de zorg te waarborgen. De kernset is zoveel mogelijk gebaseerd op al gemaakte afspraken over vastlegging in het elektronisch dossier, de zogenaamde zorginformatiebouwstenen (zibs).

De kernset inclusief beslisboom is gevalideerd door verpleegkundigen & verzorgenden & verpleegkundig specialisten. Waar relevant wordt verwezen naar andere behandelaars.

Via deze pagina worden de kaders en uitgangspunten evenals de totstandkoming met betrekking tot de kernset inclusief beslisboom nader toegelicht. Er worden twee verschillende use cases beschreven; verslaglegging en beslissingsondersteuning.

Doelgroep

De doelgroep voor deze pagina bestaat uit:

  • Productmanagers, architecten, ontwerpers en testers van XIS-leveranciers, regio-organisaties en Nictiz;
  • Functioneel beheerders en informatieanalisten van zorginstellingen.

Kaders en uitgangspunten

Richtlijn

In een kwaliteitsstandaard/richtlijn wordt het klinisch handelen op basis van evidence/practice beschreven. De aanbevelingen over de inhoud van zorg zijn vertaald naar de kernset inclusief beslisboom (stroomschema). Voor de beschrijving van de totstandkoming van de kernset inclusief beslisboom wordt verwezen naar de Aanpak ontwikkeling kernset.

De kernset inclusief beslisboom is gebaseerd op de kwaliteitsstandaard Zorg voor gezonde slaap en zorg voor slaapproblemen (2021 V&VN).

Infrastructuur

De uitwisseling van gegevens beschreven in dit functioneel ontwerp kunnen over elke willekeurige infrastructuur worden getransporteerd. De specificatie van de infrastructuur en het berichttransport is buiten scope van deze kernset inclusief beslisboom.

Wettelijke kaders

Een informatiestandaard is een gegevensset die gebruikt wordt binnen een bepaalde zorgsetting. Voor de verpleegkundige verslaglegging en gegevensuitwisseling is de informatiestandaard eOverdracht ontwikkeld. De kernset inclusief beslisboom zijn onderdeel van de informatiestandaard eOverdracht en is een subset van de informatiestandaard eOverdracht.

Overeenkomstig de lagen van interoperabiliteit zijn aanvullende afspraken nodig om in de praktijk te komen tot implementatie van een informatieoverdracht. Daarbij gelden altijd de wettelijke kaders als uitgangspunt. Overeenkomstig de eis uit de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) zal een Data Privacy Impact Assessment (DPIA) voor iedere gegevensverwerking onderdeel moeten zijn van de implementatie. Op basis hiervan moet worden bepaald wat er in een bepaalde use case uitgewisseld kan en mag worden.