MedMij:Vissue-MMTM-974/Landingspagina MedMij: verschil tussen versies

Uit informatiestandaarden
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
 
Regel 6: Regel 6:
  
 
=Releases=
 
=Releases=
Hier kan een mooi stukje inleidende tekst over releases komen te staan.
+
De informatiestandaarden voor MedMij zijn gebaseerd op generieke componenten zoals zibs, SNOMED, FHIR, et cetera. Het streven is om de standaarden zoveel mogelijk op ''dezelfde'' (versies) van deze componenten te baseren, zodat oplossingen over standaarden heen te gebruiken zijn. Om deze reden worden MedMij-informatiestandaarden uitgebracht binnen een "pakketje" met gelijke ''dependencies''.
  
==Releaseoverzicht==
+
In het overzicht hieronder is bijvoorbeeld te zien dat alle standaarden binnen MedMij 6 gebaseerd zijn op zib-publicatie 2020 en op FHIR R4. Ze gebruiken ook hetzelfde overkoepelende functionele ontwerp en dezelfde FHIR-implementatiegids. Aan de andere kant is te zien dat een oplossing ontwikkeld voor MedMij 5 niet zonder meer te gebruiken is binnen MedMij 6 omdat deze gebaseerd zijn op verschillende zib-versies, verschillende FHIR-versies, et cetera.
In de onderstaande tabel (meer tekst volgt) ...
 
  
 
<table class="releases">
 
<table class="releases">
Regel 197: Regel 196:
  
 
==Versiebeleid==
 
==Versiebeleid==
De informatiestandaarden en andere ontwerpen (zoals de FHIR IG) die Nictiz voor gebruik binnen MedMij publiceert zijn voorzien van een versienummer volgens [https://semver.org/lang/nl/ SemVer], dit is volgens het [https://www.nictiz.nl/standaardisatie/duurzaam-releasebeleid/ uniforme beleid] wat Nictiz hanteert voor het toekennen en beheren van versies.
+
Nictiz gebruikt de [https://semver.org/ SemVer-methodiek] voor versienummers, zoals vastgelegd in [https://nictiz.nl/wat-we-doen/zorginformatiestelsel/duurzaam-releasebeleid/ het Duurzaam Releasebeleid]. Deze aanpak is bedoeld om duidelijk te maken welke versies van een product compatibel zijn met elkaar. Alle informatiestandaarden en alle deelproducten hebben een versienummer gebaseerd op SemVer. Vanaf MedMij-release 6 is deze aanpak ook doorgevoerd voor de releases zelf (de "pakketjes" met gelijke dependencies). De oudere actieve releases, die gebaseerd waren op jaartallen, hebben met terugwerkende kracht een SemVer-releasenummer gekregen: 2020.0x = 5, 2019.01 = 4.
  
MedMij-informatiestandaarden worden uitgebracht als "pakketje", zo is makkelijk zien welke MedMij-informatiestandaarden compatibel met elkaar zijn en welke gezamenlijke afhankelijkheden (''dependencies'') ze hebben. Deze pakketjes noemen we releases. Vóór 2022 werden deze release op basis van jaartallen geversioneerd, maar daarna is de versioneringsstrategie in lijn gebracht met het uniforme beleid. Op deze manier is het mogelijk om voorspelbaar te versioneren en nieuwe informatiestandaarden toe te voegen die compatibel zijn met huidige informatiestandaarden binnen een release (en dus dezelfde ''dependencies'' hebben) zonder dat er een nieuwe ''majorversie'' geïntroduceerd wordt.  
+
Deze aanpak heeft onder meer de volgende implicaties:
 +
* Alle versienummers bestaan uit drie getallen: ''major''.''minor''.''patch''. Wanneer er verwezen wordt naar een bepaalde versie, kan elke hogere versie met hetzelfde ''major''-nummer net zo goed gebruikt worden. [Wanneer bijvoorbeeld een gegevensdienst verwijst naar een systeemrolcode met versie '3.2', dan mag daar ook versie '3.3' of '3.4' voor gelezen worden, maar niet '3.0' of '4.1'.]
 +
* ''Binnen'' een release hebben informatiestandaarden elk een eigen versienummer. Dit versienummer heeft geen directe relatie met het versienummer van de overkoepelende MedMij-release; informatiestandaarden hebben binnen de kaders van een release hun eigen levenscyclus en ontwikkeltempo. Het versienummer heeft ook geen relatie met de versie van het MedMij-Afsprakenstelsel.
 +
* Een versienummer kan een toevoeging hebben in de vorm van '-alfa.x', '-beta.x' of '-rc.x'. Dit betekent dat de versie nog niet stabiel is. Informatiestandaarden zijn dan ook nog niet opgenomen in een MedMij-gegevensdienst.
 +
* Tijdens de levensduur van een release kunnen nieuwe (versies van) informatiestandaarden worden toegevoegd. Dit heeft per definitie geen invloed op de reeds aanwezige standaarden binnen de release. Informatiestandaarden kunnen ook binnen een release worden uitgefaseerd.
 +
* Er kan geen nieuwe informatiestandaard geïntroduceerd worden in een publicatie wanneer de dependency's niet compatibel zijn. Dat zal pas kunnen bij een andere MedMij-release.
 +
* Het is in principe wél mogelijk dat verschillende incompatibele versies van dezelfde informatiestandaard binnen een release worden opgenomen, dus met met verschillende majorversies. Zolang ze wel dezelfde ''dependency's'' hebben.
  
Oudere releases, genummerd met jaartallen, hebben met terugwerkende kracht een SemVer-releasenummer gekregen: 2020.0x = 5, 2019.01 = 4 en zo voorts. De eerste release volgens het nieuwe beleid is dus release 6.
+
Welke versie van een informatiestandaard er gebruikt moet worden, wordt bepaald door de MedMij-gegevensdienst die in de MedMij-catalogus vermeld staat. Elke gegevensdienst is gekoppeld aan één specifieke versie van een informatiestandaard (of meer specifiek, naar een systeemrol binnen een versie van de informatiestandaard).  
 
 
Welke versie van een informatiestandaard er gebruikt moet worden, wordt bepaald door de MedMij-gegevensdienst die in [https://afsprakenstelsel.medmij.nl/display/MMCatalogus/Actuele+gegevensdiensten de MedMij-catalogus] vermeld staat. Elke gegevensdienst is gekoppeld aan één specifieke versie van een informatiestandaard (of meer specifiek, naar een systeemrol binnen een versie van de informatiestandaard).
 
  
 
==Gearchiveerde releases==
 
==Gearchiveerde releases==
MedMij-releases en de daarbij behorende informatiestandaarden worden na een bepaalde tijd buiten gebruik gesteld en gearchiveerd, dit hangt samen met de einddatum van de gegevensdiensten in de MedMij-catalogus. De laatst buiten gebruik gestelde release blijft beschikbaar in het releaseoverzicht, de oudere releases zijn te zien in het onderstaande overzicht. Gearchiveerde releases blijven beschikbaar maar zijn niet meer geschikt voor implementatie en uitwisseling.
+
Informatiestandaarden worden aan het eind van hun levensduur uitgefaseerd. Voor historisch inzicht blijft de voorlaatste actieve versie beschikbaar in het releaseoverzicht. Eerdere versies van informatiestandaarden worden alleen nog als zip-archief beschikbaar gesteld.
  
 
{{Collapse top|bg=#D7D2CB|Gearchiveerde releases}}
 
{{Collapse top|bg=#D7D2CB|Gearchiveerde releases}}

Versie van 6 dec 2022 20:02

Icoon Nictiz Cirkel Informatiestandaard MedMij.svg

Inleiding

Volgt. Met bijvoorbeeld een link naar MedMij op de Nictiz-website.

Releases

De informatiestandaarden voor MedMij zijn gebaseerd op generieke componenten zoals zibs, SNOMED, FHIR, et cetera. Het streven is om de standaarden zoveel mogelijk op dezelfde (versies) van deze componenten te baseren, zodat oplossingen over standaarden heen te gebruiken zijn. Om deze reden worden MedMij-informatiestandaarden uitgebracht binnen een "pakketje" met gelijke dependencies.

In het overzicht hieronder is bijvoorbeeld te zien dat alle standaarden binnen MedMij 6 gebaseerd zijn op zib-publicatie 2020 en op FHIR R4. Ze gebruiken ook hetzelfde overkoepelende functionele ontwerp en dezelfde FHIR-implementatiegids. Aan de andere kant is te zien dat een oplossing ontwikkeld voor MedMij 5 niet zonder meer te gebruiken is binnen MedMij 6 omdat deze gebaseerd zijn op verschillende zib-versies, verschillende FHIR-versies, et cetera.

In ontwikkeling Actueel
Release 7 Release 6 Release 5 Release 4
7.0.0-alpha 6.2.0 6.1.3 2020.02 2020.01 2019.01
AllergieIntolerantie - - - - 3.0.19 2.1.2
Basisgegevens GGZ - - - - 2.0.20 1.2.2
Beelden - - - - 2.0.20 1.1.2
BgLZ - - - 3.1.1 2.0.19 1.1.2
BgZ - 4.0.0-rc - - 3.1.2 2.2.2
Dossierwijzigingsverzoek - 1.0.3 1.0.3 - - -
eAfspraak - - - - 2.0.20 1.2.2
Huisartsgegevens - - - - 2.0.20 1.2.2
Laboratoriumresultaten - - - - 2.0.20 1.2.2
Medicatieproces 10.0.0-beta - - - 9.0.7
PDF/A - - - - 3.0.20 2.1.2
Vaccinaties - 1.0.1 1.0.1 - - -
Vragenlijsten - 3.0.0-rc - - 2.0.20 1.1.2
Zelfmetingen - 3.0.0-rc - - 2.0.20 1.3.2
MedMij functioneel ontwerp 2.0.0-alpha 1.0.1 2020.02 2020.01 2019.01
Zib-publicatie 2023 2020 2017
FHIR-versie R4 STU3
MedMij FHIR IG 2.0.0-alpha 1.0.2 2020.02 2020.01 2019.01
MedMij-kwalificatiepagina 2.0.0-alpha 1.0.1 2020.02 2020.01 2019.01

Versiebeleid

Nictiz gebruikt de SemVer-methodiek voor versienummers, zoals vastgelegd in het Duurzaam Releasebeleid. Deze aanpak is bedoeld om duidelijk te maken welke versies van een product compatibel zijn met elkaar. Alle informatiestandaarden en alle deelproducten hebben een versienummer gebaseerd op SemVer. Vanaf MedMij-release 6 is deze aanpak ook doorgevoerd voor de releases zelf (de "pakketjes" met gelijke dependencies). De oudere actieve releases, die gebaseerd waren op jaartallen, hebben met terugwerkende kracht een SemVer-releasenummer gekregen: 2020.0x = 5, 2019.01 = 4.

Deze aanpak heeft onder meer de volgende implicaties:

  • Alle versienummers bestaan uit drie getallen: major.minor.patch. Wanneer er verwezen wordt naar een bepaalde versie, kan elke hogere versie met hetzelfde major-nummer net zo goed gebruikt worden. [Wanneer bijvoorbeeld een gegevensdienst verwijst naar een systeemrolcode met versie '3.2', dan mag daar ook versie '3.3' of '3.4' voor gelezen worden, maar niet '3.0' of '4.1'.]
  • Binnen een release hebben informatiestandaarden elk een eigen versienummer. Dit versienummer heeft geen directe relatie met het versienummer van de overkoepelende MedMij-release; informatiestandaarden hebben binnen de kaders van een release hun eigen levenscyclus en ontwikkeltempo. Het versienummer heeft ook geen relatie met de versie van het MedMij-Afsprakenstelsel.
  • Een versienummer kan een toevoeging hebben in de vorm van '-alfa.x', '-beta.x' of '-rc.x'. Dit betekent dat de versie nog niet stabiel is. Informatiestandaarden zijn dan ook nog niet opgenomen in een MedMij-gegevensdienst.
  • Tijdens de levensduur van een release kunnen nieuwe (versies van) informatiestandaarden worden toegevoegd. Dit heeft per definitie geen invloed op de reeds aanwezige standaarden binnen de release. Informatiestandaarden kunnen ook binnen een release worden uitgefaseerd.
  • Er kan geen nieuwe informatiestandaard geïntroduceerd worden in een publicatie wanneer de dependency's niet compatibel zijn. Dat zal pas kunnen bij een andere MedMij-release.
  • Het is in principe wél mogelijk dat verschillende incompatibele versies van dezelfde informatiestandaard binnen een release worden opgenomen, dus met met verschillende majorversies. Zolang ze wel dezelfde dependency's hebben.

Welke versie van een informatiestandaard er gebruikt moet worden, wordt bepaald door de MedMij-gegevensdienst die in de MedMij-catalogus vermeld staat. Elke gegevensdienst is gekoppeld aan één specifieke versie van een informatiestandaard (of meer specifiek, naar een systeemrol binnen een versie van de informatiestandaard).

Gearchiveerde releases

Informatiestandaarden worden aan het eind van hun levensduur uitgefaseerd. Voor historisch inzicht blijft de voorlaatste actieve versie beschikbaar in het releaseoverzicht. Eerdere versies van informatiestandaarden worden alleen nog als zip-archief beschikbaar gesteld.

Kwalificatie

Op MedMij-informatiestandaarden zijn Nictiz-kwalificaties van toepassing. Kwalificatie vindt plaats per systeemrol.

Kwalificatiescripts en meer informatie over de kwalificatie is te vinden op de kwalificatiepagina: ...

Ondersteuning

Hier komt een verwijzing naar BITS voor ondersteuning en wijzigingsverzoeken.