mp:V6.12 Ontwerp Medicatieproces Klinisch: verschil tussen versies

Uit informatiestandaarden
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Nieuwe pagina aangemaakt met '{{#customtitle:Ontwerp Medicatieproces Klinisch V6.12|Ontwerp Medicatieproces Klinisch V6.12}} <noinclude>{{DocumentPart|ns=mp|title=V6.12 Ontwerp_medicatieproces}}...')
 
Regel 17: Regel 17:
  
 
{{:mp:V6.12 Medicatieproces Klinisch Profielbeschrijving}}
 
{{:mp:V6.12 Medicatieproces Klinisch Profielbeschrijving}}
 +
 
{{:mp:V6.12 Medicatieproces Klinisch Procesflow}}
 
{{:mp:V6.12 Medicatieproces Klinisch Procesflow}}

Versie van 9 aug 2013 09:21

{{#customtitle:Ontwerp Medicatieproces Klinisch V6.12|Ontwerp Medicatieproces Klinisch V6.12}}

Dit materiaal is onderdeel van Medicatieproces V6.12 Ontwerp_medicatieproces.
  • Compatible wijzigingen/nadere bewoordingen, tikfouten kunnen direct in de Wiki gewijzigd worden
  • Open issues die discussie vergen s.v.p. in de commentaarsectie opnemen.

Ontwerp medicatieproces Klinisch V6.12

Inleiding

Doel en scope

Het doel van de beschrijving van de functionele specificatie is om vanuit gebruikersperspectief de eisen en wensen met leveranciers af te kunnen stemmen. Ziekenhuisapothekers willen met hun ICT leveranciers afspraken kunnen maken over de (verdere) ontwikkeling van hun informatiesysteem in relatie tot het landelijke EMD. Daartoe is een goede beschrijving van de toekomstige functies in het landelijke EMD domein nodig. De beschrijving van de functies wordt door Nictiz samen met vertegenwoordigers namens de NVZA opgesteld en vervolgens met de ICT leveranciers besproken en afgestemd op haalbaarheid.



Beschrijving van de informatiestandaard

Bij het klinische medicatieproces werken de voorschrijver en de verstrekker binnen hetzelfde gebouw (het ziekenhuis). De medicatiebewaker zit daar buiten. De medicatiebewaker is verbonden met de voorschriftverstrekker en de verstrekkingverstrekker zodat gedane voorschriften en verstrekkingen gebruikt kunnen worden bij de medicatiebewaking. De medicatiebewaker staat in verband met de conditie-verstrekker die bij het bewaken van de medicatie eventuele contra-indicaties kan aangeven.

De volgende transacties kunnen worden uitgevoerd in het klinische medicatieproces en verschillen van de transacties binnen het extramurale medicatieproces. Bij de transacties staat welke actoren een rol spelen in de transactie en of de transactie optioneel of required is binnen het profiel van het klinische medicatieproces.


Tabel Transacties, actoren en omschrijvingen
Transacties Actoren Omschrijving Optionaliteit
Verstrekkingen raadplegen Medicatiebewaker

Verstrekkingen-verstrekker

Bewaakt de medicatieveiligheid door te kijken naar de al verstrekte verstrekkingen. R
Voorschriften raadplegen Medicatiebewaker


Voorschriften-verstrekker

Bewaakt de medicatieveiligheid door te kijken naar de al verstrekte voorschriften. O
Potentiële contra-indicaties raadplegen Medicatiebewaker


Conditie-verstrekker

Bewaakt de medicatieveiligheid van het voorschrift of de verstrekking door te kijken naar eventuele contra-indicaties. R


Component diagram van het klinische medicatieproces



Procesflow

Het klinische medicatieproces begint wanneer de patiënt opgenomen wordt in een ziekenhuis. Vervolgens wordt er medicatie voorgeschreven en vindt er medicatiebewaking plaats. De medicatiebewaker bewaakt vervolgens de medicatieveiligheid door te kijken naar gedane voorschriften en verstrekkingen en rekening te houden met potentiële contra-indicaties. Hierna wordt er een medicatieopdracht gedaan naar de ziekenhuisapotheek. Dan volgt de medicatiebegeleiding en de interventie. Wanneer dit gebeurd is zal er een verstrekking plaatsvinden en zal de medicatie toegediend worden. Hierna zal er beoordeling plaatsvinden van de toegediende medicatie en eventueel kan de medicatie gewijzigd worden. Wannneer de medicatie aanslaat zal de patiënt ontslagen worden en zal de ontslagmedicatie bepaald worden. Deze ontslag medicatie wordt verstrekt op de extramurale manier. Een uitzondering binnen deze flow is wanneer de patiënt op een SEH-consult is. In dit geval wordt de medicatie meteen toegediend en zal er geen medicatie-opdracht naar de ziekenhuisapotheek plaats vinden. Dit in verband met het feit dat de medicatie op de SEH vaak met spoed toegediend moet worden.

Sequence diagram van het klinische medicatie proces