Gegevensrichtlijn Counseling Down SEO versie 2.1 2209216

Uit informatiestandaarden
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Inleiding en scope

Deze gegevensrichtlijn beschrijft de gegevensuitwisseling bij counseling voor de screeningsonderzoeken in de perinatale zorg. Bij de screening worden voor monitoring, kwaliteitsborging en evaluatie gegevens geregistreerd in een landelijk systeem (Peridos).

Dit document beschrijft de volgende processen:

  • Counseling voor screening op downsyndroom en het SEO

Het voornaamste doel van het PWD-programma is betere zorg voor zwangere en (ongeboren) kind door betere informatieoverdracht. Om dit te bereiken is eenmalige registratie van gegevens en meervoudig gebruik hiervan een belangrijke speerpunt. De verzendende partij registreert gegevens en verstuurt de relevante gegevens naar de ontvangende partij. Welke gegevens worden verstuurd, staat beschreven in een gegevensrichtlijn.

Bij het bepalen van de gegevensrichtlijn en het ontwikkelen en implementeren van het bericht gelden een aantal uitgangspunten.

  1. De inhoud van de gegevensrichtlijn en de berichten voldoen aan de eisen van de perinatale dataset, vastgelegd in ART-DECOR.
  2. Dit is tevens vastgelegd in de PWD standaard:
    1. De PWD standaard is een Nederlandse, medische terminologie- en informatiestandaard voor de geboortezorg. Centraal in de standaard staat een dataset met definities van gegevens en termen. Deze gegevens en termen worden in de geboortezorg gebruikt voor het vastleggen van o.a. klachten, symptomen, omstandigheden, interventies, diagnosen, resultaten en besluitvorming. De dataset definities van de PWD standaard sluiten aan bij het internationale SNOMED CT codestelsel.
    2. Voor de berichten en documenten wordt de HL7v3 standaard gebruikt.
    3. Voor de aansluiting bij het SNOMED CT codestelsel en het gebruik van de HL7v3 standaard geldt het mechanisme van: “pas toe of leg uit waarom je afwijkt”. Het mechanisme en de eventuele invulling hiervan is uitgewerkt in het implementatieplan.
  3. Het implementatieplan beschrijft de aanpak om te komen van de huidige situatie naar de situatie waarin het doel voor deze fase van het PWD programma is gerealiseerd. De aanpak is opgedeeld in stappen, van inbouw tot en met uitrol (bericht is in productie). Per stap zijn plannen uitgewerkt die algemeen gelden en toegepast moeten/kunnen worden, zoals formats van testplannen of een procedure voor informatiebeveiliging.
    Per leverancier worden de stappen uit het implementatieplan, en de voor die leverancier specifieke aandachtspunten, uitgewerkt en vastgelegd. Alleen in uitzonderlijke situaties kan met toestemming van de PWD standaard worden afgeweken.

De gegevensrichtlijn geeft op basis van de gewenste use cases een beschrijving van de gewenste inhoud van de berichten ten behoeve van de elektronische uitwisseling van informatie tussen de beroepsgroepen in de 1e, 2e en 3e lijn en het screeningsprogramma, en is daarmee dus de basis voor de uitwerking van de architectuur en de technische realisatie van de berichten.

Deze gegevensrichtlijn bevat:

  1. Activiteitendiagrammen welke de verantwoordelijkheden weergeven van elke betrokkene;
  2. Use cases;
  3. Berichtflow en berichtinhoud;
  4. Functionaliteit (voor de applicatie).

Huidige situatie (begin 2016)

Gegevens aanleveren aan Peridos gaat alleen via elektronische weg. Sinds geruime tijd is het niet meer mogelijk om geaggregeerde gegevens aan te leveren of gegevens rechtstreeks manueel te registreren in Peridos.

De meest voorkomende vorm van aanleveren is via het opladen van bestanden rechtstreeks in Peridos of via het plaatsen van deze bestanden op een SFTP-server. De bestanden worden dan in Peridos geïmporteerd.

Voor zorgverleners die (nog) geen bronsysteem hebben of waarvoor export nog niet mogelijk of gerealiseerd is, wordt de mogelijkheid aangeboden om via beveiligde xls templates gegevens aan te leveren aan Peridos zoals eerder beschreven.

Er wordt steeds meer gecommuniceerd via HL7.

Figuur 1: Huidige situatie in 2016 van het aanleveren van gegevens aan Peridos

Gewenste situatie

Deze paragraaf bevat een uitwerking van het proces en de use cases (beschrijving vanuit het perspectief van de zorgverlener) die van toepassing zijn op counseling bij screening op downsyndroom en het SEO. Een activiteitendiagram geeft het proces weer. In de use cases wordt gemakshalve over een verloskundige gesproken, maar dit kan ook een andere zorgverlener zijn.

Actoren

Bij counseling zijn er twee partijen die met elkaar communiceren:

  1. De zorgverlener.

Alle zorgverleners die een contract voor counseling hebben kunnen een counseling uitvoeren. Dit kunnen onder andere zijn verloskundigen, gynaecologen, verpleegkundigen, echoscopisten. We noemen deze zorgverlener in dit document een counselor.

  1. Het landelijk datasysteem Peridos.

Dit systeem vertegenwoordigt de dataopslag van het screeningsprogramma waaronder screening op downsyndroom en het SEO vallen.

Procesbeschrijving

In figuur 2 is het activiteitendiagram voor het proces weergegeven. In Bijlage 1 worden de processtappen nog verder uitgewerkt.

Het proces begint bij het aankaarten van de twee screeningsonderzoeken bij de zwangere vrouw door de verloskundig zorgverlener. De verloskundig zorgverlener vraagt of de zwangere informatie wenst over de screening op downsyndroom en/of het SEO. Indien zij dit wenst, kan de zwangere ervoor kiezen om in een counselingsgesprek voorgelicht te worden over de screeningsonderzoeken. Alle zwangeren die gecounseld willen worden ontvangen de landelijke folder die informatie geeft over het screeningsprogramma. Het counselingsgesprek kan tijdens de intake plaatsvinden of tijdens een apart gemaakte afspraak. In sommige gevallen vindt het aankaarten niet plaats, in deze gevallen begint het proces bij het counselen.

In een counselingsgesprek counselt de zorgverlener de aanstaande ouders over de screening op downsyndroom en/of het SEO. De counselor registreert de counseling van een of beide onderwerpen. Na het counselen kan de zwangere vrouw aangeven of ze wil deelnemen aan de screening op downsyndroom en/of het SEO. Ook deze beslissing registreert de zorgverlener. Als de zwangere vrouw wenst deel te nemen aan één of aan beide onderzoeken, geeft ze daarmee impliciet toestemming voor het versturen van gegevens naar Peridos. Als ze na de counseling nog niet direct een beslissing neemt of aan geen van beide screeningsonderzoeken wenst deel te nemen, dient haar expliciet toestemming gevraagd te worden om gegevens over de counseling en de globale gegevens betreffende de zwangerschap naar Peridos te sturen.
De screening op downsyndroom vindt plaats tussen week 9 en 14. Het counselingsgesprek en de beslissing dienen uitgevoerd te zijn voordat de screening plaatsvindt. Het SEO vindt plaats rond week 20. Het counselingsgesprek en de beslissing vinden dus plaats tussen week 8 en week 20.

Na de uitvoering van de counseling en de bepaling van een (definitieve) à terme datum gaat er een bericht naar Peridos met gegevens van de zwangere vrouw die nodig zijn om de CT-aanvraag te kunnen doen zoals beschreven in de berichtspecificatie Gegevens voor CT-aanvraag.

Figuur 2: Activiteitendiagram van het counselingsproces

Bij 24 weken wordt nog een keer een bericht naar Peridos verstuurd met alle beschikbare gegevens van de zwangere vrouw zoals beschreven in de berichtspecificatie Counselingsbericht.

Er worden alleen berichten naar Peridos gestuurd als er sprake is van deelname aan een of beide screeningsonderzoeken of als er expliciete toestemming voor gegevensvastlegging is verkregen.

De zwangere vrouw heeft altijd de mogelijkheid achteraf aan te geven dat ze niet wil dat haar gegevens geregistreerd staan in Peridos. De counselor vermeldt in Peridos dat deze gegevens verwijderd dienen te worden uit Peridos na afloop van de zwangerschap. Dit punt valt buiten scope van de gegevensuitwisseling voor counseling welke in dit document uitgewerkt is.

Peridos kan dus op meerdere tijdstippen geïnformeerd worden over de zwangere vrouw. Bij deze communicatiemomenten wordt de op dat moment relevante informatie over de zwangere vrouw aan Peridos doorgegeven:

  1. Als counseling heeft plaats gevonden en een (definitieve) à terme datum bekend is (bericht Gegevens voor CT-aanvraag).
  2. Bij 24 weken wordt Peridos van alle beschikbare informatie op de hoogte gesteld (Counselingsbericht).
  3. Na 24 weken wordt Peridos alleen nog geïnformeerd als er iets gewijzigd is in de relevante gegevens van de zwangere (Counselingsbericht).

Use cases

Het screeningsprogramma wordt ondersteund met berichten van de bronsystemen naar Peridos. Bijlage 2 bevat een uitwerking van een aantal use cases:

UC 1:

De zwangere vrouw besluit na counseling direct om deel te nemen aan één van beide screeningsonderzoeken. Er gaat een bericht naar Peridos na de bepaling van een (definitieve) à terme datum én bij 24 weken zwangerschap. Als de vrouw 26 weken zwanger is worden er gegevens gewijzigd, na registratie hiervan gaat er ook een bericht naar Peridos.

UC 2:

De zwangere vrouw weet na counseling nog niet of ze gaat deelnemen aan één van beide screeningsonderzoeken. Ze geeft wel toestemming om gegevens naar Peridos te sturen. Later in het proces besluit ze om wel deel te nemen. Er gaat een bericht naar Peridos na de bepaling van een (definitieve) à terme datum als de zwangere vrouw besloten heeft om deel te nemen én bij 24 weken zwangerschap. Er worden geen gegevens meer gewijzigd na de 24 weken zwangerschap.

UC 3:

De zwangere vrouw besluit na counseling dat ze niet gaat deelnemen aan beide screeningsonderzoeken. Ze geeft wel toestemming om gegevens naar Peridos te sturen. Er gaat een bericht naar Peridos bij 24 weken zwangerschap. Er worden geen gegevens meer gewijzigd na de 24 weken zwangerschap.

UC 4:

De zwangere vrouw besluit na counseling dat ze niet gaat deelnemen aan beide screeningsonderzoeken. Ze geeft geen toestemming om gegevens naar Peridos te sturen. Er gaan geen berichten naar Peridos.

UC 5:

De zwangere vrouw weet na counseling nog niet of ze gaat deelnemen aan één van beide screeningsonderzoeken. Ze geeft geen toestemming om gegevens naar Peridos te sturen. Later in het proces besluit ze om wel deel te nemen. Er gaat een bericht naar Peridos na het besluit om deel te nemen aan de screening als de bepaling van een (definitieve) à terme is gedaan én bij 24 weken zwangerschap. Er worden geen gegevens meer gewijzigd na de 24 weken zwangerschap.

Berichten

Berichtflow

Deze paragraaf beschrijft hoe berichten de use cases ondersteunen en wat de trigger is om het bericht te versturen.

Bericht 1: Gegevens voor CT-aanvraag

Doel
Het doel van dit bericht is om de gegevens aan Peridos door te geven die nodig zijn om een labaanvraag te doen ten behoeve van de combinatietest (CT). Deze gegevens kunnen worden doorgegeven zodra een à terme datum is bepaald en de zwangere heeft aangegeven te willen deelnemen aan de screening.

Triggers

  • Trigger 1:
    • (Definitieve) À terme datum is geregistreerd én
    • Er is geregistreerd dat de zwangere vrouw wil deelnemen aan de screening op downsyndroom

Sequentiediagram

Figuur 4: Sequentiediagram van Gegevens voor CT-aanvraag

Bericht 2: Counselingsbericht

Doel
Het doel van dit bericht is om counselingsinformatie en de definitieve à terme datum door te geven aan Peridos. De counselingsinformatie is volledig als alle counselingsgesprekken en screeningen uitgevoerd zijn. Dit is zeker het geval bij 24 weken omdat de SEO moet plaatsvinden voor 24 weken zwangerschap. Na deze 24 weken is het alleen nog van belang om wijzigingen door te geven zodat Peridos de juiste informatie heeft, deze wijzigingen zullen niet frequent plaatsvinden.

Triggers

  • Trigger 1:
    • De vrouw is 24 weken zwanger én
    • Er is geregistreerd dat:
      • de zwangere vrouw deelneemt aan de screening op downsyndroom en/of SEO óf
      • dat de zwangere vrouw expliciete toestemming geeft voor uitwisseling.
  • Trigger 2:
    • De zorgverlener heeft gegevens gewijzigd na meer dan 24 weken zwangerschap én
    • Er is geregistreerd dat:
      • de zwangere vrouw deelneemt aan de screening op downsyndroom en/of het SEO óf
      • dat de zwangere vrouw expliciete toestemming geeft voor uitwisseling.

De wijzigingen kunnen gegevens betreffen van alle datavelden in de berichtspecificatie van het bericht.

Sequentiediagram

Figuur 4: Sequentiediagram van het counselingsbericht

Inhoud van de berichten

Niet de volledige inhoud van het bericht wordt beschreven in dit document. Deze is te lezen in de dataset[1]. Wat er in de berichten is opgenomen is afhankelijk van het tijdstip waarop het bericht verstuurd wordt en wanneer de informatie beschikbaar is. Er zijn twee berichten gemaakt, een bericht met de benodigde gegevens voor de labaanvraag t.b.v. de combinatietest en een bericht voor de gegevens van de counseling.

De volgende informatie is globaal van belang voor het screeningsprogramma:

  • Algemene gegevens over de zwangere vrouw
  • Impliciete toestemming indien de zwangere aan één of meerdere screeningsonderzoeken deelneemt
  • Expliciete toestemming als de zwangere aan geen enkel screeningsonderzoek deelneemt
  • Beslissing deelname aan screening op downsyndroom en het SEO
  • (Definitieve) À terme datum.

Autorisatie

Met autorisatie wordt bedoeld de procedure waarmee de rechten van een gebruiker op een computer of een netwerk na het aanmelden worden gerealiseerd. Deze procedure wordt door de verantwoordelijke partijen ingericht, te weten de betrokken partijen in de 1e, 2e en 3e lijn.
De berichten worden verstuurd op verantwoordelijkheid van een organisatie. Hiervoor is geen autorisatie op zorgverlenersniveau nodig.

Functionaliteit

Naast het realiseren van de berichten is het ook wenselijk om een aantal functionele aanpassingen in de applicaties op te nemen. Momenteel zijn de onderstaande uitgangspunten hiervoor in beeld:

  • Automatisch 'onder water' versturen van de berichten met de beschikbare velden naar Peridos zonder acceptatie van de gebruiker. Hierbij moet wel rekening worden gehouden met de voorwaarden waaronder het bericht verstuurd kan worden (bv. toestemmingen). Er moet bijvoorbeeld een expliciete toestemming of deelname aan een screening geregistreerd staan voordat er een bericht verstuurd mag worden. De gebruiker is alleen nog nodig als een verplicht veld uit het bericht niet ingevuld is. Hier dient zoveel mogelijk rekening mee te worden gehouden bij de registratie van de gegevens in het systeem door middel van een waarschuwing (geen absolute verplichting).
  • Het systeem dient periodiek bij alle dossiers te controleren of de 24 weken zwangerschap bereikt is. Als bij een zwangerschapsdossier de 24 weken zwangerschap bereikt is wordt er een bericht naar Peridos gestuurd mits aan alle voorwaarden is voldaan.

Bijlage 1: Procestabel

Legenda:
C=Counselor
P=Peridos

nr Activiteit C P Gegevens Uitzonderingen/toelichting
1 Aankaarten screening x Registratie:

Counseling gewenst (ja/nee)

2 Counselen x Registratie:

Counseling op downsyndroom (datum en zodra bekend deelname ja/nee)
Counseling op het SEO (datum en zodra bekend deelname ja/nee)
Expliciete toestemming (indien van toepassing)

Indien counselen gewenst is.
24 weken
8 Systeemactiviteit: bepaling dat zwangere vrouw 24 weken zwanger is. x
9 Informeren Peridos x Verzamelen door systeem:

Alle gegevens van de zwangere vrouw, de zwangerschap, de counseling van de vrouw en de definitieve à terme datum zoals vermeld in de berichtspecificatie.

Indien er sprake is van deelname aan een of beide screeningsonder-zoeken of expliciete toestemming van de zwangere vrouw.
10 Registreren gegevens zwangere x Registratie:

Alle gegevens van de zwangere vrouw, de zwangerschap, de counseling van de vrouw en de definitieve à terme datum zoals vermeld in de dataset.

Wijziging in gegevens
11 Wijzigen van gegevens van zwangere vrouw x
12 Informeren Peridos x Verzamelen door systeem:

Alle gegevens van de zwangere vrouw, de zwangerschap, de counseling van de vrouw en de definitieve à terme datum zoals vermeld in de berichtspecificatie.

Indien er sprake is van deelname aan een of beide screeningsonder-zoeken of expliciete toestemming van de zwangere vrouw.
13 Registreren gegevens zwangere x Registratie:

Alle gegevens van de zwangere vrouw, de zwangerschap, de counseling van de vrouw en de definitieve à terme datum zoals vermeld in de dataset.

Bijlage 2: Use cases Counseling

UC 1 - Deelname aan beide screeningsonderzoeken en wijziging na 24 weken

Een zwangere vrouw heeft een afspraak gemaakt bij een verloskundigenpraktijk. De zwangere vrouw en haar man komen bij de verloskundige voor controle. De à terme datum wordt bepaald en vastgelegd in het systeem van de verloskundige. Tijdens het gesprek kaart de verloskundige de screening op downsyndroom en het SEO aan. De zwangere vrouw geeft aan dat ze geïnteresseerd is, waarop de verloskundige vraagt of ze gecounseld wil worden voor deze screeningsonderzoeken. De zwangere geeft aan dat ze gecounseld wil worden voor beide screeningsonderzoeken. De verloskundige registreert dat het aankaarten uitgevoerd is en dat de zwangere wel gecounseld wil worden voor een of beide screeningsonderzoeken en slaat de gegevens op.

Counselingsgesprek
De counseling wordt direct uitgevoerd. Na het counselen geeft de zwangere meteen aan dat ze wil deelnemen aan de screening op downsyndroom en het SEO. De verloskundige registreert dit in het systeem. Ze geeft de zwangere ook het landelijke informatieboekje mee over de screening om thuis nog meer erover te lezen. Als de verloskundige alle informatie heeft opgeslagen, maakt het systeem automatisch een bericht aan voor Peridos. Doordat aangegeven is dat mevrouw één of beide screeningsonderzoeken wenst is er sprake van impliciete toestemming. Het systeem stuurt dit Gegevens voor aanvraag CT-bericht dus automatisch naar Peridos. Peridos ontvangt de gegevens en slaat deze op.

24 weken zwanger
De zwangere vrouw is 24 weken zwanger. Het systeem van de verloskundige controleert of een zwangere de termijn van 24 weken reeds heeft bereikt. Indien dit het geval is, maakt het systeem automatisch een bericht aan. Doordat aangegeven is dat mevrouw één of beide screeningsonderzoeken wenst is er sprake van impliciete toestemming. Het systeem stuurt dit Counselingsbericht dus automatisch naar Peridos. Peridos ontvangt de gegevens en slaat deze op.

Wijziging
De zwangere is 26 weken zwanger, en tijdens een gesprek met de verloskundige blijkt dat de verloskundige een fout gemaakt heeft in de registratie. Er staat in het systeem dat de zwangere niet wil deelnemen aan de SEO, maar dit is wel het geval. De verloskundige wijzigt dit in haar systeem en slaat de gegevens op. Als de verloskundige alle informatie heeft opgeslagen, maakt het systeem automatisch een bericht aan voor Peridos. Doordat aangegeven is dat mevrouw één of beide screeningsonderzoeken wenst is er sprake van impliciete toestemming. Het systeem stuurt dit Counselingsbericht dus automatisch naar Peridos. Peridos ontvangt de gegevens en slaat deze op.

UC 2 - Geen deelname aan screeningsonderzoeken - expliciete toestemming

Een zwangere vrouw is 8 weken zwanger en heeft een afspraak gemaakt bij een verloskundigenpraktijk. De zwangere en haar man komen bij de verloskundige voor controle. De à terme datum wordt bepaald en vastgelegd in het systeem van de verloskundige. Tijdens het gesprek kaart de verloskundige de screening op downsyndroom en het SEO aan. De zwangere geeft aan dat ze geïnteresseerd is, waarop de verloskundige vraagt of ze gecounseld wil worden voor deze screeningsonderzoeken. De zwangere geeft aan dat ze gecounseld wil worden voor het SEO en downsyndroom. De verloskundige registreert dat het aankaarten uitgevoerd is en dat de zwangere gecounseld wil worden voor beide screeningsonderzoeken en slaat de gegevens op.

Counselingsgesprek
De counseling wordt direct uitgevoerd. Na het counselen geeft de zwangere meteen aan dat ze niet wil deelnemen aan de screening op downsyndroom en het SEO. De verloskundige vraagt toestemming om wel al gegevens aan Peridos te sturen en legt uit waarom dit belangrijk is. De zwangere vindt dit goed. De verloskundige registreert de expliciete toestemming in het systeem.

24 weken zwanger
Zodra het systeem ziet dat de zwangere de termijn van 24 weken heeft bereikt, maakt het systeem automatisch een bericht aan nadat het systeem geverifieerd heeft dat de zwangere expliciet toestemming heeft gegeven voor het versturen van informatie aan Peridos. Het systeem stuurt dit Counselingsbericht naar Peridos. Peridos ontvangt de gegevens en slaat deze op.

UC 3 - Geen deelname aan beide screeningsonderzoeken - geen toestemming

Een zwangere vrouw is 8 weken zwanger en heeft een afspraak gemaakt bij een verloskundigenpraktijk. De zwangere en haar man komen bij de verloskundige voor controle. De à terme datum wordt bepaald en vastgelegd in het systeem van de verloskundige. Tijdens het gesprek kaart de verloskundige de screening op downsyndroom en het SEO aan. De zwangere geeft aan dat ze geïnteresseerd is, waarop de verloskundige vraagt of ze gecounseld wil worden voor deze screeningsonderzoeken. De zwangere geeft aan dat ze gecounseld wil worden voor screening op downsyndroom en het SEO. De verloskundige registreert dat het aankaarten uitgevoerd is en dat de zwangere gecounseld wenst te worden voor beide screeningsonderzoeken en slaat de gegevens op.

Counselingsgesprek
De counseling wordt direct uitgevoerd. Na het counselen geeft de zwangere meteen aan dat ze niet wil deelnemen aan de screening op downsyndroom en het SEO. De verloskundige vraagt toestemming om wel gegevens aan Peridos te sturen en legt uit waarom dit belangrijk is. De zwangere geeft hiervoor geen toestemming. De verloskundige registreert dit in het systeem.

24 weken zwanger
Zodra het systeem ziet dat de zwangere de termijn van 24 weken heeft bereikt ziet het systeem tevens bij controle dat de zwangere aan geen enkel screeningsonderzoek deel wenst te nemen en dat ze geen expliciete toestemming heeft gegeven om informatie naar Peridos te sturen. Het systeem maakt geen bericht aan.

UC 4 - Counseling vóór bepaling à terme datum

Een zwangere vrouw is 8 weken zwanger en heeft een afspraak gemaakt bij een verloskundigenpraktijk. De zwangere en haar man komen bij de verloskundige voor de eerste controle. Er wordt geen à terme datum bepaald. Tijdens het gesprek kaart de verloskundige de screening op downsyndroom en het SEO aan. De zwangere geeft aan dat ze geïnteresseerd is, waarop de verloskundige vraagt of ze gecounseld wil worden voor deze screeningsonderzoeken. De zwangere geeft aan dat ze gecounseld wil worden voor de screening op downsyndroom en het SEO. De verloskundige registreert dat het aankaarten uitgevoerd is en dat de zwangere gecounseld wenst te worden voor beide screeningsonderzoeken en slaat de gegevens op.

Counselingsgesprek
De counseling wordt direct uitgevoerd. Na het counselen geeft de zwangere meteen aan dat ze wil deelnemen aan screening op downsyndroom en het SEO. De verloskundige registreert dit in het systeem.

Echo
Met een termijnecho wordt de à terme datum bepaald. De à terme datum wordt opgeslagen in het systeem. Er heeft al een counselingsgesprek plaats gevonden waarin de vrouw heeft aangegeven te willen deelnemen aan de screening. Als de verloskundige alle informatie heeft opgeslagen, maakt het systeem automatisch een bericht aan voor Peridos. Het systeem verifieert voor het aanmaken van het bericht dat de zwangere vrouw wenst deel te nemen. Omdat ook de à terme datum nu bekend is stuurt het systeem een Gegevens voor aanvraag CT-bericht naar Peridos. Peridos ontvangt de gegevens en slaat deze op.

24 weken zwanger
Zodra het systeem ziet dat de zwangere de termijn van 24 weken heeft bereikt, maakt het systeem automatisch een bericht aan, nadat het systeem geverifieerd heeft dat de zwangere deelneemt aan een screeningsonderzoek. Het systeem stuurt dit Counselingsbericht naar Peridos. Peridos ontvangt de gegevens en slaat deze op.