mp:Vdraft Stap0 Voorbereiding
Inleiding
Op deze pagina staat beschreven wat verwacht wordt in de voorbereidingsfase (stap 0) van de leveranciers die deelnemen aan de Kickstart. Voor de beoordeling van stap 0 wordt gekozen om drie onderdelen toetsbaar op te leveren:
- Het plan van aanpak van de leverancier
- Een ontwerpdocument
- Voorbereidende ontwikkeling
In de volgende paragrafen wordt beschreven waar de drie onderdelen aan moeten voldoen.
Plan van aanpak
Inhoud
Voor de gehele Kickstart is er een plan van aanpak (versie 3.1) beschikbaar. Dit document beschrijft de totale opzet van de Kickstart, inclusief globale planning. De leveranciers stellen zelf ook een plan van aanpak op. Hierin staat beschreven hoe de leverancier de ontwikkeling van het programma Medicatieoverdracht projectmatig inricht. In dit plan van aanpak staat onder meer beschreven:
- organisatie van de gebruikersoverleggen: samenstellen van gebruikersvertegenwoordiging op initiatief van de leverancier, frequentie van overleggen en participatie in de besluitvorming van de gebruikers;
- detail planning;
- wat wordt in welke stap opgeleverd (inclusief de te beoordelen ontwikkelingen in de voorbereidingsfase), zoals in meer detail beschreven onder het kopje Voorbereidende ontwikkeling;
- het betreft hier ook de items uit het ontwerp die niet direct te maken hebben met de vastlegging en communicatie van de informatiebouwstenen;
- ondersteuning van de kickstartdeelnemers;
- implementatie bij de kickstartdeelnemers tijdens de testfases;
- aanpak hybride situatie en migratie.
Toetsingscriteria
Het plan van aanpak zal voor betreffende leveranciers binnen de Kickstart worden getoetst door drie partijen, te weten: de penvoerder Kickstart als verantwoordelijke, vertegenwoordigers van de sector Farmacie en de inhoudelijk deskundigen van het programmateam Medicatieoverdracht, met ondersteuning van het kickstartbegeleidingsteam. Penvoerder en landelijk programmateam dienen akkoord te geven op het Plan van Aanpak voordat een resultaat als afgerond wordt geaccepteerd. Partijen spreken met elkaar af dat wanneer er een onoverkomelijk verschil van mening ontstaat dit wordt voorgelegd aan de Stuurgroep Medicatieoverdracht.
Ontwerp
Inhoudelijk
Het ontwerp is een nadere invulling van het functionele ontwerp van het medicatieproces (Nictiz), het PvE (VZVZ) en de ontsluiting naar de PGO’s. Daarnaast bevat het ontwerp een nadere uitwerking van de zogenaamde “XIS-eisen”. Dit betreft niet alleen de directe vastlegging van de bouwstenen en de communicatie van de bouwstenen, maar ook andere gerelateerde functionaliteit. De implementatie van de informatiestandaard betreft niet alleen de directe vastlegging en uitwisseling van de bouwstenen. Het succes van de implementatie is afhankelijk van het gebruik door het veld. In de informatiesystemen zullen functionaliteiten breder aangepast moeten worden zodat eindgebruikers optimaal ondersteund worden in het gebruik van de informatie standaard. Het ontwerp zal in hoofdlijnen de inhoud moeten beschrijven, zodanig dat er een compleet beeld wordt gegeven van de gekozen oplossing. Dit ontwerp zal samen met de gebruikersvertegenwoordiging en het programma worden beoordeeld (zie toetsingscriteria)
Toetsingscriteria
Het ontwerp zal in opdracht van de penvoerder door de gebruikersvertegenwoordiging worden beoordeeld, met ondersteuning van het programma Medicatieoverdracht. Beoordeling zal plaatsvinden op compleetheid en volledigheid gebruikmakend van bovengenoemde items, met akkoord van de gebruikersvertegenwoordiging. Penvoerder en landelijk programmateam dienen akkoord te geven op het Ontwerp voordat een resultaat als afgerond wordt geaccepteerd. Partijen spreken met elkaar af dat wanneer er een onoverkomelijk verschil van mening ontstaat dit wordt voorgelegd aan de Stuurgroep Medicatieoverdracht.
Voorbereidende ontwikkeling
Inhoudelijk
Voordat daadwerkelijk aan stap 3 en verder kan worden ontwikkeld zullen leveranciers bepaalde zaken in de voorbereidingsfase gaan ontwikkelen. Deze ontwikkelingen zijn echter niet uniform voor alle systemen. Sommigen zullen eerst de database willen aanpassen, anderen bereiden zich voor op de hybride situatie, weer anderen willen infrastructurele aanpassingen onderbrengen in de voorbereidende fase. In het plan van aanpak, en het ontwerp, staan beschreven welke onderdelen in de voorbereidende fase zullen worden ontwikkeld door de leverancier. Voorbereidende ontwikkelingen die al voor de start zijn uitgevoerd mogen in het Plan van Aanpak worden opgenomen indien de resultaten van dit ontwikkelwerk aantoonbaar kunnen worden gemaakt. Van een leverancier die tijdens de voorbereidingsfase geen voorbereidend ontwikkeling uitvoert wordt gevraagd in het Plan van Aanpak te beargumenteren waarom dit niet wenselijk/mogelijk is.
Toetsingscriteria
De te ontwikkelen onderdelen zullen door het programma worden beschouwd, waarbij samen met de leverancier wordt bekeken of de ontwikkelde oplossing ook daadwerkelijk past bij de uiteindelijk te valideren oplossing. Het is echter lastig om hier ook harde toets criteria aan te koppelen, vanwege de diversiteit aan uit te voeren werkzaamheden. Er geldt hier dan ook een inspanningsverplichting en niet een toetsbaar (als onderdeel van het validatieloket) projectresultaat. Echter: Alle aanpassingen zullen op een later moment in het proces (bij de validatie) alsnog worden getoetst op correcte werking. Partijen spreken met elkaar af dat wanneer er een onoverkomelijk verschil van mening ontstaat dit wordt voorgelegd aan de Stuurgroep Medicatieoverdracht.