Onco:V1.0Implementatiegids-MDO-verslagen

Uit informatiestandaarden
Versie door Marc (overleg | bijdragen) op 3 feb 2017 om 11:05 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'Dit is een eerste aanzet tot een implementatiegids voor MDO verslagen, i.h.k.v. oncologie voor IKNL uit te wisselen tussen EPD’s en de NKR. De definitieve versie...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Dit is een eerste aanzet tot een implementatiegids voor MDO verslagen, i.h.k.v. oncologie voor IKNL uit te wisselen tussen EPD’s en de NKR. De definitieve versie van de implementatiegids wordt opgesteld conform de richtlijnen van FHIR (zal dus ook in HTML beschikbaar komen). Deze voorlopige versie is alleen om de voornaamste aanwijzingen en richtlijnen op een rijtje te zetten. Alles in dit document is voorlopig en kan nog wijzigen, met name de coderingen.

Inleiding

De aanlevering aan het NKR wordt vormgegeven met FHIR QuestionnaireResponse bestanden. Een QuestionnaireResponse bevat een hiërarchische, gegroepeerde verzameling - meestal klinische - bevindingen. Deze structuur sluit goed aan bij gegevensaanlevering aan een registratie zoals de NKR: de aangeleverde gegevens zijn immers de verzameling gegevens uit het primaire zorgproces, die relevant is voor de NKR. In een QuestionnaireResponse kan dus een vrij willekeurige verzameling (klinische) gegevens uitgewisseld worden. Bij een QuestionnaireResponse hoort een Questionnaire: daarin wordt vastgelegd welke gegevens precies worden uitgevraagd. Bij iedere transactie naar de IKNL, zoals de “MDO verslag diagnose en primaire behandeling” hoort dus een Questionnaire. Ieder daadwerkelijk aangeleverd verslag is een QuestionnaireResponse.

Inhoud van het MDO verslag

QuestionnaireResponse

XML voorbeeld:

<QuestionnaireResponse xmlns="http://hl7.org/fhir">
    <id value="3141"/>
    <meta>
        <profile value="http://www.iknl.fhir/mdo_verslag_diagnose_20161112"/>
    </meta>
    <language value="nl-NL"/>

Het rapport begint met identificaties en versies, en de gebruikte taal:

  • Een uniek id (uniek binnen het verzonden FHIR bericht)
  • Versie Oncologie standaard voor deze transactie
  • Taal (altijd Nederlands)