vpk:V3.0 Ontwerp eOverdracht

Uit informatiestandaarden
Versie door Aisha Sie (overleg | bijdragen) op 13 nov 2017 om 14:04 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{#customtitle:Functioneel ontwerp eOverdracht v3.0|Functioneel ontwerp eOverdracht v3.0}} =Inleiding= ==Algemeen== Deze pagina beschrijft het functioneel ontwer...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

{{#customtitle:Functioneel ontwerp eOverdracht v3.0|Functioneel ontwerp eOverdracht v3.0}}


Inleiding

Algemeen

Deze pagina beschrijft het functioneel ontwerp voor de informatiestandaard eOverdracht v3.0 (VPK).

Een goede overdracht voorkomt fouten en bespaart tijd. Het overdragen van patiënten is onderdeel van de dagelijkse verpleegkundige praktijk en vormt een belangrijke schakel om de zorg op een veilige manier te continueren. Patiënten hebben te maken met verschillende zorgaanbieders. Bij elke overplaatsing is het van belang dat de gegevens met de juiste kwaliteit, zonder registratielast, worden overgedragen. Het overdragen van gegevens betreft hier het overdragen van zorg door verpleegkundige/verzorgenden in de keten tussen verschillende zorgaanbieders.

Via de informatiestandaard ‘eOverdracht’ zijn afspraken gemaakt over welke gegevens van belang zijn bij de verpleegkundige overdracht en hoe deze gegevens moeten worden vastgelegd in het elektronisch dossier. Deze informatiestandaard richt zich dan ook op het vastleggen en uitwisselen van digitale gegevens.

Doelgroep

De doelgroep voor deze pagina bestaat uit:

  • Productmanagers, architecten, ontwerpers en testers van XIS-leveranciers, regio-organisaties en Nictiz;
  • Vertegenwoordigers van zorgverleners.

Kaders en uitgangspunten

Richtlijn

De V&VN richtlijn "Verpleegkundige en verzorgende verslaglegging" omvat alle zorginhoudelijke normen en afspraken t.a.v. de verpleegkundige overdracht. Deze richtlijn wordt momenteel gereviseerd.

Infrastructuur

De berichten beschreven in deze informatiestandaard kunnen over elke willekeurige infrastructuur worden getransporteerd. De specificatie van de infrastructuur en het berichttransport is buiten scope van deze informatiestandaard.

Kwalificatie

n.t.b.


Use Cases

Verpleegkundige overdracht

Procesbeschrijving

Het overdragen van cliënten is onderdeel van de dagelijkse verpleegkundige praktijk en vormt een belangrijke schakel om de zorg op een veilige manier te continueren. Bij de zorg kunnen een of meerdere verpleegkundigen en verzorgenden, die werkzaam zijn bij verschillende zorgaanbieders, betrokken zijn. Bij overplaatsing van cliënten is het belangrijk dat verpleegkundigen en verzorgenden op de hoogte zijn van de aard van de ziekte of aandoening, de beperkingen en de zorgbehoefte & -planning. Voor de cliënt kan het overdrachtsmoment stressvol zijn. De verpleegkundige overdracht is daarmee een belangrijke informatiebron, omdat deze gegevens van betekenis zijn voor de continuïteit van het zorgproces.


Bedrijfsrollen

In het ... worden een ...tal bedrijfsrollen onderscheiden, namelijk de “BEDRIJFSROL 1 en de 'BEDRIJFSROL 2.

Onderstaande afbeelding toont de verschillende activiteiten uit de procesbeschrijving die door de bedrijfsrollen worden uitgevoerd.

Afbeelding NR: BESCHRIJVING AFBEELDING

Afbeelding NR: BESCHRIJVING AFBEELDING

...

Systemen & Systeemrollen

Zowel de BEDRIJFROL 1 als de BEDRIJFSROL 2 maken ieder gebruik van een informatiesysteem, respectievelijk een SYSTEEMNAAM (AFKORTING SYSTEEM NAAM) en een SYSTEEMNAAM (AFKORTING SYSTEEM NAAM). Deze systemen kennen ieder verschillende systeemrollen, die het uitwisselen van gegevens tussen deze systemen mogelijk maken.


Het AFKORTING SYSTEEM NAAM vervult AANTAL SYSTEEMROLLEN systeemrollen, namelijk:


Zie ook onderstaande afbeelding.

Afbeelding NR: BESCHRIJVING AFBEELDING

Afbeelding NR: BESCHRIJVING AFBEELDING


Het AFKORTING SYSTEEM NAAM vervult AANTAL SYSTEEMROLLEN systeemrollen, namelijk:


Zie ook onderstaande afbeelding.

Afbeelding NR: BESCHRIJVING AFBEELDING

Afbeelding NR: BESCHRIJVING AFBEELDING


De kwalificatie van informatiesystemen vindt plaats op basis van systeemrollen. In ART-DECOR zijn de ART-DECORPREFIX -#tab2 systeemrollen nader gedefinieerd.


Transacties & Transactiegroepen

Het uitwisselen van gegevens tussen de verschillende systeemrollen gebeurt op basis van transacties, een verzameling van transacties (bijvoorbeeld een vraag- en antwoordbericht) vormt een zogeheten transactiegroep.

Onderstaande afbeelding toont de samenhang tussen de bedrijfsrollen, bedrijfsprocessen, systeemrollen transacties en transactiegroepen die onderdeel uitmaken van de NAAM USE CASE 1.

Afbeelding NR: BESCHRIJVING AFBEELDING

Afbeelding NR: BESCHRIJVING AFBEELDING


Zoals zichtbaar is in bovenstaande afbeelding, hebben sommige bedrijfsactiviteiten een bepaalde transactie tot gevolg. Deze transactie wordt uitgevoerd door een systeemrol, en maakt onderdeel uit van een transactiegroep. De gegevenselementen die als onderdeel van de transacties tussen systeemrollen worden uitgewisseld, zijn gespecificeerd in het [LINK_NAAR_SCENARIO_BEHOREND_BIJ_USE_CASE] in ART-DECOR.

Onderstaande tabel maakt het mogelijk direct de gewenste scenario’s, transactiegroepen en/of transacties te raadplegen in ART-DECOR.

Scenario Transactiegroep Transacties
ART-DECORPREFIX -?id=SCENARIO_ID NAAM_SCENARIO ART-DECORPREFIX -?id=LINK_TRANSACTIEGROEP NAAM_TRANSACTIEGROEP ART-DECORPREFIX -?id= LINK_TRANSACTIE NAAM_TRANSACTIE
ART-DECORPREFIX -?id=2.16.840.1.113883.2.4.3.11.60.70.4.2 Beschikbaarstellen PS
ART-DECORPREFIX -?id= LINK_TRANSACTIEGROEP NAAM_TRANSACTIEGROEP ART-DECORPREFIX -?id= LINK_TRANSACTIE NAAM_TRANSACTIE
ART-DECORPREFIX -?id= LINK_TRANSACTIE NAAM_TRANSACTIE

Tabel NR: Referenties naar ART-DECOR


Referenties

Auteur(s) Titel Versie Datum Bron Organisatie
AUTEUR(S) TITEL VERSIE DATUM BRON ORGANISATIE

Tabel NR: Referenties


Paginahistorie

Versie Datum Omschrijving
VERSIE DATUM OMSCHRIJVING

Tabel NR: Paginahistorie