Uitgangspunten GTS voor medicatiedoseerschema's
Versie door Maarten Ligtvoet (overleg | bijdragen) op 23 jul 2020 om 12:50 (Tekst vervangen - "{{DISPLAYTITLE:(.*)\|(.*)}}" door "{{DISPLAYTITLE:$1|noreplace}}")
Dit materiaal is onderdeel van HL7v3-domein Pharmacy V6.12.3_HL7v3-domeinspecificatie_Pharmacy.
|
Uitgangspunten GTS voor medicatiedoseerschema's
Het datatype GTS wordt beschreven in de Datatype-CMET gids van HL7 Nederland (ook onderdeel van de AORTA documentatie). In deze syntactische specificaties wordt hierop een nadere inperking beschreven, bedoeld voor toepassing in medicatiedoseerschema’s.
Er zijn diverse uitgangspunten bij het inperken van GTS formaten bij doseerschema’s:
- In principe wordt voor elk type doseerschema exact één syntax beschreven, zodat eenheid van vorm bereikt wordt (naast de bestaande semantische eenduidigheid).
- Het is niet wenselijk om (in plaats van of zelfs naast) de in HL7 gecodeerde doseerinstructie een tabel 25 instructie mee te geven in HL7 berichten (tenzij als onderdeel van de vrije tekst). De redundantie die wordt veroorzaakt door twee verschillende manieren om doseerinstructies door te geven is onwenselijk.
- Het datatype EIVL_TS (Event Related Interval of Time) wordt vooralsnog niet gebruikt in Nederland en is niet toegestaan totdat hier richtlijnen voor bestaan.
- Overige features van GTS, zoals alignment en institutionSpecified mogen nog niet worden gebruikt als daar nog geen concrete use case voor bestaat. Dergelijke features kunnen desgewenst later nog worden toegevoegd aan de richtlijnen.