BgZ:V1.0 BgZ MSZ Kwalificatie

Uit informatiestandaarden
Versie door Marc (overleg | bijdragen) op 31 mrt 2021 om 12:28 (Nieuwe pagina aangemaakt met '==Kwalificatieniveuas== De eisen aan systemen zijn opgebouwd in kwalificatiedniveaus. Dit schept de mogelijkheid systemen te kwalificeren op een bepaald niveau, en...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Kwalificatieniveuas

De eisen aan systemen zijn opgebouwd in kwalificatiedniveaus. Dit schept de mogelijkheid systemen te kwalificeren op een bepaald niveau, en geeft een groeipad naar volledige ondersteuning van de BgZ. Kwalificatieniveau VN-0 is randvoorwaardelijk, dit wordt niet afzonderlijk beoordeeld, maar altijd samen met een van de hogere niveaus. Zie ook Bijlage: dekkingsgraad zibs voor definities per zib van minimaal, intermediair en maximaal.

Bij het overnemen moet sprake zijn van reconciliatie, waardoor geen conflicterende of dubbele informatie ontstaat. Of dit gebeurt door automatisch ontdubbelen en overnemen of door handmatig reconciliëren en overnemen wordt niet voorgeschreven. Leveranciers en instellingen kunnen hier eigen keuzes in maken. Vaststellen dat geen conflicterende of dubbele informatie ontstaat is wel onderdeel van de kwalificatie, dus minimaal moeten gebruikers de mogelijkheid hebben dubbele of onjuiste informatie niet over te nemen (bijvoorbeeld door diagnoses uit een probleemlijst aan of uit te vinken vóór het overnemen).

Niveau Gegevensverstrekkend systeem Gegevensontvangend systeem
KN-0 Technische connectiviteit, een BgZ kunnen versturen of ontvangen. Zie onder Eisen per systeemrol.
KN-1 De zib Patient en 3 andere zibs op niveau "minimaal" kunnen delen. Metagegevens op documentniveau toevoegen. De hele BgZ, met alle informatie erin, kunnen tonen.
KN-2 De zib Patient op niveau "maximaal" en 6 andere zibs op niveau "intermediair" kunnen delen. Als VN-1, en de zib Patient en 3 andere zibs op niveau "minimaal" kunnen overnemen.
KN-hoger later in te vullen

Voor ieder kwalificatieniveau geldt voor de dekkingsgraad van de zibs een "Pas toe of Leg uit" beleid. Wanneer in een instelling een bepaald element uit een zib niet gebruikt wordt (bijvoorbeeld in een zelfstandige kliniek waar een bepaald element nooit van belang is), kan met een goede onderbouwing dit onderdeel niet verplicht zijn voor die instelling. Dit geldt met name voor instellingen die niet het hele spectrum van zorg aanbieden, zoals zelfstandige klinieken.

Voor de invulling van de kwalificatieniveaus en dekkingsgraden geldt een terugkoppelcyclus: wanneer uit meerdere implementaties blijkt dat een verplicht onderdeel niet wenselijk is, of juist een niet-verplicht onderdeel wel essentieel, wordt de informatiestandaard daarop aangepast.