vpk:V3.1 eOverdracht Proeftuin

Uit informatiestandaarden
Versie door Aisha Sie (overleg | bijdragen) op 17 jun 2019 om 13:32 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{#customtitle:Proeftuinen eOverdracht v3.1 (InZicht)}} =Inleiding= Via het [https://www.dus-i.nl/subsidies/inzicht versnellingsprogramma InZicht (VWS)] wordt toeg...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

{{#customtitle:Proeftuinen eOverdracht v3.1 (InZicht)}}

Inleiding

Via het versnellingsprogramma InZicht (VWS) wordt toegewerkt naar de implementatie en landelijke uitrol van de informatiestandaard eOverdracht v3.1 zodat verpleegkundigen en verzorgenden voor hen relevante zorggegevens digitaal kunnen uitwisselen en hergebruiken. Het programma is gericht op uitwisseling in de langdurige zorg (aan uitwisseling tussen de thuiszorg en ziekenhuis, verpleeghuis of gehandicaptenzorg).

Het ministerie van VWS wil partijen in de zorgsector opdracht verlenen om te onderzoeken hoe de versnelling van informatie-uitwisseling binnen de langdurige zorg in gang gezet kan worden door middel van het opzetten van proeftuinen. Tijdens deze proeftuin wordt toegewerkt naar een concreet resultaat: het tot stand brengen van de versnelde digitale gegevensuitwisseling. Daarnaast hebben de proeftuinen de bedoeling om te leren, ervaring op te doen en inzicht te krijgen in wat er allemaal komt kijken als zorginstellingen samen gaan werken om versnelde digitale gegevensuitwisseling tot stand te brengen.

In de proeftuinen eOverdracht wordt de implementatie van de eOverdracht getoetst wordt volgens het interoperabiliteitsmodel:

  • Organisatie
  • Proces
  • Informatie
  • Applicatie
  • Infrastructuur

De proeftuinen eindigen in december 2019. Via de proeftuinen wordt toegewerkt naar een afsprakenstelsel en implementatiestrategie zodat de landelijke uitrol van de eOverdracht optimaal kan worden ondersteund en versneld. Deze landelijke uitrol wordt ondersteund door het programma InZicht, onder meer in de nog te publiceren regeling van InZicht. De Regeling heeft een doorlooptijd van 2 jaar en bestaat uit drie onderdelen:

  1. Opstellen van een grondige analyse van de bedrijfsprocessen (procesanalyse).
  2. Opstellen van een plan van aanpak.
  3. Aanvragen van subsidie voor de implementatie van verschillende modules.

Voor onderdeel 1 en 2 wordt ondersteuning en advies aangeboden vanuit het programmabureau InZicht. Voor onderdeel 3 kan subsidie worden aangevraagd; nadat onderdeel 1 en 2 zijn uitgevoerd.

Use cases

(volgt)

Procesbeschrijving

Bij de overdracht van patiënt worden drie fasen onderscheiden

  1. Aanmeldfase: de patiënt wordt door organisatie A aangemeld bij organisatie B. Organisatie B beoordeelt de zorgvraag en bevestigt de aanmelding, of wijst deze af.
  2. Overdrachtsfase: indien aanmelding bevestigd is, wordt de patiënt door organisatie A overgedragen aan organisatie B.
  3. Afrondingsfase: na de overdracht wordt de zorg van de patiënt gecontinueerd in Organisatie B

Aanmeldfase zal voornamelijk plaatsvinden vanuit het ziekenhuis naar de VVT en heeft als doel om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen, de zogenaamde 'makelaarsfunctie'. In de proeftuin wordt de aanmeldfase nader uitgewerkt.

Informatie

Het aanmeldbericht tijdens de aanmeldfase is een subselectie van het volledige overdrachtsbericht wat in de eerdere aanmeldfase verstuurd wordt ter beoordeling van de zorgvraag voorafgaand aan de daadwerkelijke overdrachtsfase. Het overdrachtsbericht vindt plaats tijdens de daadwerkelijk overplaatsing en betreft het volledige overdrachtsbericht (use case volwassenen van 18 jaar en ouder / kinderen van 0 tot 18 jaar)

Zie voor nadere specificaties het functioneel ontwerp van eOverdracht v3.1.

Applicatie

De standaarden die worden gebruikt bij eOverdracht baseren zich op HL7 FHIR (STU3). Via een groeimodel worden het aanmeldbericht en overdrachtsbericht geïmplementeerd. Dit begint met 4 zibs (patient, betaler, zorgaanbieder, zorgverlener) aangevuld met de overige informatie conform specificaties in PDF format.

Zie voor nadere specificaties het technisch ontwerp van eOverdracht v3.1.

Infrastructuur

Er zijn verschillende berichten; aanmeldbericht en overdrachtsbericht. In de proeftuin is voor beide berichten vooralsnog uitgegaan van PUSH berichten zoals gedefinieerd in het functioneel ontwerp van eOverdracht v3.1.

In de periode van de proeftuin zullen afspraken over de infrastructuur verder worden uitgewerkt. Op de volgende punten zijn afspraken gemaakt met leveranciers die worden gehanteerd gedurende de proeftuin.

  1. Identiteit/authenticatie van verzender en ontvanger;
  2. Adressering en adresboek voor de vertaling van een 'functioneel' naar een 'technisch' adres (tevens geschikt voor distributie binnen één zorgaanbieder);
  3. Logging;
  4. Metadata, onder andere benodigd voor logging en om de berichten goed op te kunnen slaan in het dossier;
  5. Technisch uitwisselprotocol;
  6. Beheer van toestemmingen van de patiënt/cliënt (noodzakelijk voor de lange termijn oplossing);
  7. Versiebeheer ten aanzien van (onderdelen van) de uitwisselafspraken (noodzakelijk voor de lange termijn oplossing).

Er zijn inmiddels al verschillende doorbraken gerealiseerd:

  • De overdracht is opgesplitst in drie fasen: (aan)meldfase, overdrachtsfase en afrondingsfase.
  • Er zijn procesontwerpen voor de eerste twee fasen ontwikkeld. Deze procesontwerpen fungeren als leidraad voor de landelijke uitrol. De procesontwerpen kunnen uiteraard aangescherpt worden per regio/instelling.
  • De implementatie van zibs vindt plaats via een groeimodel: de zibs van de eOverdracht v3.1 worden stapsgewijs ingebouwd.
  • Leveranciersmanagement vindt regionaal/landelijk plaats. Het voordeel is dat de krachten gebundeld kunnen worden en op deze manier versnelling in het inbouwen gerealiseerd kan worden.
  • Er zijn afspraken gemaakt over de technische infrastructuur (korte en lange termijn) regionaal/landelijk.