MedMij:Landingspagina MedMij

Uit informatiestandaarden
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Naar medmij.nl
AfsprakenstelselFunctioneelTechnischAfspraken-Functioneel-Technisch

1 MedMij wiki structuuroverzicht

AfsprakenstelselMappingsFunctioneel (huidige versie)Technisch (huidige versie)MedMij Wiki-structuuroverzicht

2 Publicaties en versies

Alleen de 2020.x-publicaties worden actief beheerd, publicatie 2019.01 is in passief beheer.

Op het moment zijn er drie MedMij-publicaties in gebruik: 2019.01, 2020.01 en 2020.02[1]. Een publicatie is een bundel met compatibele versies van de MedMij-informatiestandaarden. Dat wil zeggen: de standaarden in een publicatie zijn gebaseerd op dezelfde algemene specificaties en hetzelfde FHIR-package. De verschillen tussen publicaties echter zijn over het algemeen niet groot, maar wel incompatibel van aard.

Bijvoorbeeld: de Basisgegevensset Zorg versie 2.1 zit samen met Zelfmetingen versie 1.2 in publicatie 2019.01, dus deze informatiestandaarden zijn compatibel met elkaar. Basisgegevensset Zorg versie 2.1 is echter niet compatibel met Basisgegegvensset Zorg versie 3.0 in publicatie 2020.01.

DVP's en DVZA's kunnen elk van deze publicaties implementeren en moeten zich dus hierop kwalificeren. Publicatie 2019.01 wordt echter begin 2022 uitgefaseerd en wordt op het moment alleen passief beheerd. Dit betekent dat alleen het onderhoud wordt uitgevoerd dat noodzakelijk geacht wordt. Publicaties 2020.01 en 2020.02 worden actief beheerd.

Welke versie van een informatiestandaard er gebruikt moet worden, wordt bepaald door de MedMij-gegevensdienst die in de Catalogus vermeld staat. Elke gegevensdienst is gekoppeld aan één specifieke versie van een informatiestandaard (of meer specifiek, naar een systeemrol binnen een versie van de informatiestandaard).

3 Functionele ontwerpen

4 Technische ontwerpen

5 Kwalificatie

Op MedMij-informatiestandaarden zijn Nictiz-kwalificaties van toepassing. Kwalificatie vindt plaats per systeemrol.

Kwalificatiescripts en meer informatie over de kwalificatie is te vinden op de kwalificatiepagina:

6 Mappings

De standaarden die zijn opgenomen in het MedMij-afsprakenstelsel baseren zich over het algemeen op HL7 FHIR. Voor zorgaanbiedersystemen die deze wijze van uitwisseling nog niet ondersteunen is mapping een optie. Ook voor leveranciers van systemen die HL7 FHIR willen gaan ondersteunen en zich afvragen hoe HL7 FHIR zich verhoudt tot hun huidige wijze van uitwisseling is de mapping-informatie een bruikbare bron van informatie.

7 ArchiefICA = Intoleranties Co-morbiditeiten en Allergieën

  1. Publicatie 2020.02 bevat alleen de informatiestandaard Basisgegevens Langdurige Zorg.