Functioneel Ontwerp informatiestandaard Vaccinatie-Immunisatie 1.0.9

Uit informatiestandaarden
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Vaccinatie-Immunisatie

1 Inleiding

1.1 Algemeen

Dit functioneel ontwerp beschrijft het uitwisselen van Vaccinatiegegevens van een persoon.

Het functioneel ontwerp beschrijft voor alle uitwisselscenario's (in dit document usecases genoemd) uit de informatiestandaard de transacties, transactiegroepen, de systemen, de systeemrollen en de bedrijfsrollen van zorgverleners/zorgaanbieders, publieke gezondheidsorganisaties of patiënten/burgers. Daarvoor worden de eisen aangegeven voor het sturen of ontvangen van gegevens. In hoofdstuk 2 wordt verder ingegaan op wat een usecase inhoudt. Per usecase zijn de nadere details beschreven. Voor meer informatie over informatiestandaarden en hoe deze worden ontwikkeld, zie de Nictiz-webpagina voor informatiestandaarden. Voor de verklaring van de begrippen die voorkomen in het functioneel ontwerp buiten de definitietoelichting wordt verwezen naar het begrippenoverzicht op de Nictiz-website.

Voor uitwisseling van Vaccinatiegegevens worden in de huidige versie/scope in de basis de volgende zibs uit publicatie 2020 gebruikt:

De functionele specificaties van deze zibs en aanvullende informatie-elementen worden toegelicht in de Informatieparagraaf 2.2.4.2. en zijn beschreven in ART-DECOR.

1.1.1 Reikwijdte Informatiestandaard

De reikwijdte van de informatiestandaard beslaat de functionele beschrijvingen en de dataset voor alle gegevensuitwisselingen binnen één of meerdere zorgprocessen.

1.1.1.1 Geografische reikwijdte

Geen nadere specificatie.

1.1.2 Infrastructuur

Geen nadere specificatie.

1.2 Gebruik van de informatiestandaard

Deze informatiestandaard biedt de gemeenschappelijke context voor de uitwisseling van vaccinatiegegevens in specifieke zorgsituaties (usecases). Zie de landingspagina voor een overzicht van de usecases die deze informatiestandaard gebruiken.

2 Definities

Term Begrippenkader
Vaccinatie Het toedienen van een vaccin met als doel het beschermen tegen één of meerdere specifieke infectieziekten.
Vaccin Een farmaceutisch product wat gebruikt wordt om de immuunrespons te stimuleren tegen ziekten. Vaccins worden meestal toegediend middels injecties, maar sommige producten kunnen ook bijvoorbeeld oraal of per neusspray toegediend worden.
Immunisatie Het opwekken van immuniteit tegen ziekteverwekkers door middel van vaccinatie (actieve immunisatie), door toediening van immunoglobulinen (passieve immunisatie) en/of door het doormaken van de infectie (natuurlijke immunisatie). Actieve immunisatie duurt langer om op te bouwen dan passieve immunisatie, maar blijft daarentegen meestal veel langer beschermen. Natuurlijke immunisatie kan in sommige gevallen ernstige gezondheidsschade geven afhankelijk van de ziekte en persoonsspecifieke factoren.
Immuniteit Het beschermd zijn tegen (ziekte door) een ziekteverwekker. Dit is afhankelijk van diverse persoons-, vaccinatie- en ziektespecifieke factoren die het immuunsysteem beïnvloeden. Bij immuun zijn voor een ziekte kan een individu blootgesteld worden aan een ziekteverwekker maar hier niet door geïnfecteerd worden. Immuniteit is vaak langdurig, en soms levenslang.
Bescherming Vaccineren kan ten behoeve van bescherming van het individu zelf (de persoon die de vaccinatie krijgt toegediend), maar ook ten behoeve van derden. Dit kan bijvoorbeeld bij mazelen het geval zijn zodat er geen overdracht kan plaatsvinden op andere mensen, of bij kinkhoest tijdens de zwangerschap zodat het ongeboren kind al beschermende afweer opbouwt gedurende het laatste trimester en het kind zo beschermt vlak na de geboorte. Het laatste wordt maternale vaccinatie genoemd.

3 Kaders en uitgangspunten

De vaccinatiezorg in Nederland bestaat grofweg uit:

De uitgangspunten voor deze informatiestandaard zijn als volgt:

  • In de eerste versie een minimaal informatiemodel gericht op door zorgverlener/zorgaanbieder toegediende vaccinaties registreren en beschikbaar stellen aan de vaccinatieketen.
  • Feitelijke vastlegging en beschikbaarstelling van statische data (geen veranderlijke informatie). Niet gericht op afgeleide conclusies.
  • Vaccinatiedata is gericht op de 29 in Nederland bekende infectieziekten waartegen beschermd kan worden middels vaccinaties. Medicatie en behandeling vallen niet in deze scope en volgen de afspraken die daarvoor gelden.
  • Niet gericht op historische, of door anderen vastgelegde vaccinaties (het overnemen van historische, klinisch relevante informatie en/of het overnemen van informatie rond vaccinaties die door andere uitvoerders zijn toegediend dan degene die de registratie uitvoert). Verkenning en uitvoering hiervan zal in een vervolgfase uitgevoerd worden.
  • Toekomstige vaccinaties, mutaties en planning zijn buiten scope, verkenning en uitvoering wel eventueel mogelijk in doorontwikkelingsplannen.

4 Dataset

5 Release notes

In onderstaande tabel staan de wijzigingen voor deze informatiestandaard.

Release Versie BITS-ticket Omschrijving
6 - November 2022 1.0.0-rc.1 MM-3780 Versie 1.0.0-rc.1 van de informatiestandaard Vaccinatie-Immunisatie.


6 Ondersteuning

Voor vragen en wijzigingsverzoeken over dit ontwerp, maak een ticket aan in BITS.